Jag får gott om mejl om allt möjligt, allt, ifrån hur fisket är i mina hemmavatten och lyckönskningar, om att min fot ska bli bättre, till vilka riggar jag använder i kallt vatten och jag tackar er för detta.
Mina riggar är så simpla, de kan bli, för det mesta använder jag Power Pro braid i 0,19 mm till mina riggar och nu sitter det nog en och annan och skriker rakt ut: Men herregud! Power Pro flyter jo som en kork!
Visst gör den det, men det går att ändra på och just den biten kommer jag till i morgondagens övning och där kan du lära dig lite om, hur du får en flytande braid eller riggmaterial till att sjunka, som en tegelsten och den ligger nere på botten och den följer alla bottnens konturer.
Enkla riggar är det absolut bästa du kan använda, så länge inte karpen har listat ut, hur den ska kunna undvika att bli fastnaglat mot ditt bly.Aggressiva riggar, var kroken sitter i en aggressiv vinkel eller riggar, var hairet kommer ut från krokböjen är vad jag använder mest.
Båda knyts med en Knotless knot, men för att få den aggressiva vinklen, så ska du efter två varv, vika ut hairet och sen linda vidare som vanligt, detta finns på annan plats på bloggen.
I det andra fallet, var hairet kommer ut från krokböjen, där monterar du en liten bit 2 - 3 mm rigg tubing på kroken och denna sätts i krokböjen och sen gör du knuten, som vanligt och även detta finns på bloggen.
Jag fiskar över en väldig mörk dy/siltbotten och alla mina riggar går i mörka färger, som svart eller brunt och antingen är hela riggen i dessa färger eller så har jag färg på flera ställen längs med riggen, för att sprida ut den raka linjen.
Vattenfasta tuschpennor finns överallt och i en massa färger, så du hittar nog de som passar dig och ditt fiske. Det är ingen fara med doften från dessa pennor, jag har inte märkt att doften skrämmer fisken, de avdunstar väldigt fort och färgen sitter permanent.
Det blir ganska stor skillnad, fast bilden är suddig, karpen vet inte vad en krok är, oavsett om det är andra gången eller för 24:e gången den fångas.
Men blänk från en krok, kan och vill skrämma karpen, då den inte är van vid detta och blänk tar du enkelt bort med en tuschpenna och ditt och fiskens problem är löst.
Att skala ner betyder att du minskar på det mesta, men se upp med att skala ner för mycket. Sitter du i ett vatten full av hinder, så kanske det ska vara 6:ans krok och 0,35 mm lina på rullarna.
Men är det öppna vatten, utan större risker i din närhet, så gå ner till mindre krokar, tunnare riggmaterial mm, det gynnar ditt fiske.
Titta på en tävlingsmetare, han märker snabbt att något inte står rätt till och han går ner i krokstorlek och tunnare tafsar och mindre beten och han får igång fisket, så ska du också göra som karpmetare.
Jag tänkte ge din lite betesalternativ på vägen, bilden visar 2 stycken 6 mm bottenboilies från Bag ém, ett väl synligt bete, som väcker karpens nyfikenhet, även under fiske med is över det mesta av sjön.
Kroken är här en Korda Wide Gape X i size 8, en stark och vass krok, som har landat karp upp till 70 lb i Europa, så den håller för ditt fiske, även om det skulle dyka upp lite hinder under drillningen.
Samma krok igen, men här med 2 stycken 10 mm boilies, som sitter tät ihop. Gör dina hairöglor så pass långa, att knuten hamnar i den sista boilien, detta låser fast dina beten och de sitter ihop.
Här en Longshank krok och igen kommer hairet ut från krokböjen, en sak som är viktigt vid dessa riggar, är att avståndet mellan krokböjen och närmsta bete skall var ett betes storlek!
Alltså fiskar du som här med 12 mm boilies, så ska avståndet mellan krokböj och närmsta bete vara 12 mm, det ger perfekta hookholds, oavsett om karpen suger och spottar ut betet eller om den suger och försöker att skaka ut betet.
Här är det 2 stycken Barrelshape boilies på hairet, kroken är en Owner FLB i size 8 och här ska hairet inte vara längre, än att om du lägger kroken jämsides med hairet, så ska kroken max vara 2 mm från det närmsta bete, det ger exakt samma effektivitet, som föregående rigg.
Här är kroken knyten KD - style och du får den aggressiva vinkel, som naglar fast så många karpen, långt innan, de har känd ditt tunga bly.
Longshank igen, samma princip som förra bild med Longshank krok, dock är bete här en Barrelshape och en liten 6 mm pop - up, balanserar det hela och den fungerar även som en liten sightbob.
Vita beten syns bra och fiskar du med vita beten och mäskar med vita beten, så kan en lite avvikande färg på dina krokbeten, vända en bad day till en dag, som du aldrig glömmer.
Karpen är nyfiken av sig som alla levande varelser och den märker snabbt den avvikande saken och vill undersöka detta. Vad undersöker de saker med? Just det munnen och med en effektiv rigg, så är Pelle nyfiken, snart på mattan din.
Fakebaits fungerar året om, men jag har märkt att om du lägger en del av dina fakebaits i en flavour eller dipp, som du vet ger karp, så blir dessa imitationer av beten ännu bättre.
Plast och gummi drar till sig doft i den grad, att de dofter forever och du får aldrig bort doften och det är en stor fördel för kallt vatten, du vet att det finns doft därute hela tiden!
Använd de minsta fakebaits du har till ditt förfogande, små fakeboilies eller fakecorns, är de bästa och du kan kombinera dem som visat här.
Balansera en del riggar med fakeboilies och floating corn, prova olika färgkombinationer och se vad som funkar bäst för dagen.
Balanserade bete fungerar bra året runt, men särdeles bra på vinterfisket, var karpen oftast är lite pilliga av sig och de rör sig sakta mellan måltiderna.
Bilden visar ett stort väl synligt bete, som består av en sjunkande boilie i 15 mm och en lite deform pop - up, som precis håller allt nere vid bottnen.
Genom att detta bete är balanserad på rätt sätt, sugs det långt in i karpens mun och det ger ett bra krokfäste, oftast känner karpen, att det kom med något som inte var ätbart (kroken) och den spottar ut det hela.
Men genom tester hemma behöver kroken bara flyttas 2 mm i min handflata för att vända sig rätt och det sker i karpens mun i samma ögonblick den spottar .
Vanliga snowmans har också sina dagar under den kalla årstiden, se bara till att du har ett bete med en bra doft, att du har boostad dessa beten och att du har något på toppen, som framkallar den berömda nyfikenheten hos karpen.
Krokningsförmågan är här den samma, som på föregående bild och oftast sitter kroken i underkäken, som är det bästa stället för en säker landning av din fisk.
Boosta, soaka eller glugga dina krokbeten, det lockar betydligt mer i kalla vatten. Tänk på att det kan vara långt mellan nappen och du vill hela tiden att dina krokbeten ska sticka ut, vara lite mer attraktiva och skapa nyfikenhet hos karpen.
Ett väl preparerad krokbete kan ligga ute i minst 24 timmar utan att behövas bytas ut, du slipper att kasta om över fisk som finns på platsen, du slipper byta bete i tid och otid och du har lugn och ro i området, var du fiskar, alltså bara fördelar.
Dina beten blir lite hårdare och det gör att karpen snabbt för dem ner till svalgtänderna för att krossa dem, detta ger bättre hookholds också.
Om du boostar dina beten flera gånger om, så kan du efter ett tag ta ett bete och skära genom det med en vass kniv och du ser direkt hur långt in din flavour eller dipp har trängt in.
Har doftämnet trängt in 2 mm, så har du ett väldoftande bete, som klarar upp till 4 dagar i kallt vatten och då känner du inte doften längre, men karpen gör det nog i 10 dagar till!
Man börjar bli sugen på höst - och vinterfisket. Här en solig och varm oktoberdag förra året, det var så det hela startade med större beten, mindre doft, men allt eftersom det blev kallare, så skalade jag ner på det mesta, ökade doften, minskade på mina beten och kunde fortsätta fram till några dagar innan jul, var tyvärr isen blev för tjock för att ge sig.
6 januari var det öppet igen och jag tappade en fisk och fick en två dagar senare och sen kom isen för gott och det dröjde ända tills 18 mars var jag fick fisk igen.
Men sen fortsatte det av bara farten och jag har sedan dess landat 126 stycken och flera ska det bli innan Kung Bore stoppar med med det vita locket. Titta in i morgon, så vet du hur du ska sänka dina riggar och få ett effektivare fiske.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.