fredag 21 september 2012

Riggar och indikatorer.

Vi har nu kommit fram till riggar och dina synliga indikatorer. Jag visar dig här, vad jag använder i mitt fiske under den kalla årstiden och du bestämmer själv, hur du vill ha din indikation på att en fisk är framme vid ditt bete och vilka riggar du vill använda.

Jag ger dig bara tips och råd för att du ska lyckas, fisket är inte som under den varma årstiden! Det är betydligt svårare och du får nog räkna med att det är upp till dubbla tiden mellan nappen, än vad du kanske är van vid från dina vatten, så var förbered på det och se detta som riktlinjer och inget annat.
Här en decemberbild från Rismåla göl, allt är grått, mulet och all växtlighet är borta. Vi behöver inte grova grejer i vårt fiske längre och vi kan skala ner på det mesta.

Så din 0,40 mm lina kan du skippa, likaså 4:ans krok och dina dubbla 20 mm boilies och tiden för tunga Hangers är numera passerad sedan länge.
Med att skala ner på det mesta, menar jag att allt bör göras mindre, krokar i storlek 8 och även 10, är vad jag använder, mina beten är mindre, tunna riggmaterial och tunnare huvudlina.

Ett exempel på betesstorlek ses här och du får två fina kallvattensbeten av en 20 mm boilie, bättre utsondring av betets doft och en betydligt mer delikat betespresentation.

Mina linor är under denna tid uteslutande nylon eller fluorocarbonlinor upp till 10 lb styrka och det räcker långt. Det finns inget behov för grövre linor, vattnet är klart och jag är övertygad om, att fisken kan märka eller se våra linor, även om deras syn är nersatt.
Små beten ger mer fisk, det har jag märkt för länge sen och jag har provat det mesta i betesstorlek. Jag har en känsla att under de dagar, var karpen inte tar särskilt mycket bete, så kan ett stor bete mätta karpen vid bara åsynen av betet.

Däremot fungerar små beten mera som en aptitretare eller som vi människor resonerar vid godisskålen "Ah, bara en till och sen är det stopp"

Så små beten, kanske på sin höjd, en större snowman under rätt dag, mycket doft och synlighet, det är normen under den kalla årstiden.
Snowmans använder jag till 80 % av mitt fiske och oftast är det en 15 mm boilie med en 12 eller 10 mm pop - upp på toppen, men det är då maxat för storleken.

Jag använder mig ofta av en Reversed Snowman, som du ser här på bilden. Du byter bara plats på dina beten, så pop - up boilien sitter närmast kroken och det lägger sig på detta vis och karpen har stora svårigheter att bemästra detta, innan paniken sprider sig och du får ditt efterlängtade run.
Jag fiskar oftast på mjuka bottnar under denna årstid, i dessa små så kallade siltpockets, finns det små ansamlingar av föda och dessa besöks av karpen och det är här ditt bete ska ligga.

Jag använder lite längre riggar med tunn braid och ser till att riggen ligger klistrad mot bottnen genom användning av  Kordas Sinkers eller så drar jag hela riggen genom en liten klump Tungstensputty, som också får riggmaterialet att sjunka.
Jag knyter de flesta krokar med en KD - style Knotless knot, som du ser bra på föregående bild och avståndet mellan betet och krokskaftet är viktigt.

Det ska vara precis så att det finns ett par millimeter mellan betet och krokskaftet, det är rätt avstånd för denna aggressiva rigg, som har en Korda Kurv Shank hook.
För dubbla bottenbeten använder jag mig av Gardners Longshank Mugga och knyter mitt hair direkt i krokböjen som visat.

Här är en sak viktig, nämligen avståndet mellan betet och krokböjen och det ska vara samma avstånd som storleken på ett av dina bottenbeten, du ser vad jag menar på bilden.

Denna rigg är väldigt effektiv bland spridda boilies och varje gång sitter kroken i karpens underkäke och ett bättre hookhold kan vi inte få.
Jag använder inte rena pop - up riggar, så värst mycket, men det händer och i de få gånger det sker, så använder jag en Chod - rigg med ett långt D, var betet glider undan och kroken får ett bra fäste i karpens mun.

Till denna rigg använder jag 20 lb Amnesia i färgen clear och jag lindar fast mitt D i början på krokskaftet och avslutar det hela med en rigg - ring och en knotless knot.

Kroken är också här en Gardner Longshank Mugga, som är lagom stark och supervass och den hittar snabbt ett fäste i karpens mun. Amnesialinan är lätt att curva till olika formar, om man så önskar.
Små PVA - bags, mindre beten och mycket doft, är vad jag eftersträvar för mitt fiske i kalla vatten. Doften lockar fram karpen till endast en munfull föda och en effektivt rigg gör sitt arbete.

Krossade eller pulveriserade boilies, pellets eller rent av en kombination av båda, är vad jag har i mina bags. Dippar, pulverdips och sprayflavours, är det jag använder mest och det i rejäla mängder.

Jag lägger oftast mina Sticks eller bags direkt ner i burken och där ligger de mellan fiskepassen, så kan du också göra, men du ska dock veta att dessa hårt Boostade saker, tar lite extra tid att lösa upp sig.
Ha alltid dina PVA - saker i en vattentät förpackning, samma sak gäller dina bags och sticks, som du gör i lugn och ro hemma i värmen.

Vi sitter inte en fuktig råkall dag och gör dessa vid vattnet med frusna händer, gör det hemma och gör flera än du egentligen behöver, så har du alltid något att lägga på en karp, som visar sig på ett eller annat sätt och det går fort.
Nappindikationen är mycket viktig, dels har karparna varit under en viss press under året och de är vana vid att hitta dina små fällor och dels så tar de bara lite föda nu och de gör det försiktigt.

Nappen kan vara allt från ett par bleeps och en hangers, som rör sig sakta upp och ner eller att spötoppar gungar svagt, till ett run var man tror att det var det sista med det larmet!

Jag fiskar på två sätt och det första alternativet, är att jag höjer upp spöna lite och använder Gardners Bug i den lilla storleken, de sätts fast på linan i en vinkel med ca 30 graders lutning, som du ser på bilden.

Ingen rörelse i linan, verken fram eller tillbaka kan ske utan att mina Delkims registrerar detta och skulle det komma ett snabbt plock från en karp, så rätter dessa hangers upp sig och hänger lodrätt på linan och det noterar jag.
Med upphöjda spö och ett back-leads på 15 - 20 gram, liggandes rakt under spötopparna och att man placerar sig vid sidan om spöna, så ser du allt du behöver att se.

Spötopparna knyckar till, indikatorn rättar upp sig och du vet att du har besök och oftast kommer nappet just på detta spö.

Jag vill säga lite om mina spö, jag använder oftast 12 fotare med en testkurva på 2 ½ lb och de har en längre aktion och ibland kan hela spöet gunga sakta, innan larmen piper.

Dessa mjuka spö är bra att drilla fisk på, de hänger med bra under karpens rusningar mm och man vet liksom aldrig riktigt hur bra den lilla 10:ans krok sitter och det kan vara på plats, att kunna backwinda eller ha en bra broms på rullen.
Vid fiske med slacklines, alltså helt nersjunkna linor, så använder jag fluorocarbonlina och dessa Gardners Nano Bugs, men inga back - leads, verken vid spöna eller flying back - leads, då dessa kan hindra mina linor att ligga tight mot bottnen!

Gardners Nano Bugs väger endast 2 gram stycket och du måste vänta en stund, tills dina linor är helt nere på bottnen, innan du sätter dessa på linorna.

Jag lägger dessa på min matta, som ligger under podden och jag vänder sidan med Beatlights ner mot mattan, är allt inställd rätt, så ser jag inte mina Betalights, men det gör jag, när karpen är framme, oavsett om jag fiskar med en bolt eller en running - rigg.

Supereffektiva indikatorer som Richard Gardner har tagit fram och alla dessa kan fiska glidande eller fastsatta på linan, genom det gedigna linclipset.
Det var det hela för idag, perioderna för aktivitet hos fisken varierar från vatten till vatten, det kan gå väldigt fort, som du ser här, när du väl  har hittat dessa perioder.

Karpen äter max 2 gånger per dygn, oftast bara en gång och du ska hitta dessa tidspunkter, så fort som möjligt och då kan du komma någon timme innan det börjar och vara hemma hos familjen i värmen igen, när det är över för dagen.

Jag tänkte avsluta detta i morgon med lite Carpcare, att vårda våra fiskar, är det absolut mest viktiga i vårt fiske och det är än mera viktigt under denna kalla årstiden, var det ena stunden är sol eller regn och nästa morgon, är det 7 minus utanför din bivvy.

Det finns ganska mycket att tänka på vid fiske i minusgrader och det kommer jag till under morgondagen, så jag hoppas du är med mig, det är viktiga saker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.