onsdag 3 oktober 2012

JH - Riggen!

Igår var vi inne på Drennan Super Specialist kroken och hur du kan få den bättre för ditt karpfiske. Idag ska vi ha samma krok för att visa denna rigg, som Jens Hermansson funderade fram och därav namnet JH - riggen.

Det är en super rigg för bottenbeten och även för snowmans, som är lite balanserade, den har många plus och ända minus, är att du måste se till att ditt hair inte kan komma runt eller över krokspetsen och för att förhindra det, skall du alltid använda dig av antingen en bags, en mjuk stick eller använda riggfoam, så några av dessa saker, håller betet på plats under kastet.

Krokningsegenskaperna ska ses, det spelar ingen roll om en liten fjantig Mört är framme eller om det är en karp, till 98 % sitter kroken i underkäken på fisken och det är det, vi alltid ska eftersträva att uppnå med våra riggar.

Jag har visat det hela bild efter bild och använd ett rep, så du enkelt kan se hur du gör denna lite revolutionerande rigg och jag tycker verkligen, att du ska testa den och få ett par extra karpar på mattan, det kan vara din drömkarp det handlar om!
Börja med att göra en 3 - turn Grinner knot mitt i krokböjen, som visat här, strama den lagom, så den kan glida lite trögt på kroken.
Trimma knuten, men limma inget och strama den inte. Nu ska denna knut placeras på rätt plats i krokböjen.
Rätt plats är som visat här, du får då en rak linje mellan knuten och kroköglan och det är viktigt.
Gör en Knotless knot precis som vanligt, men ha bara 5 varv ner och 2 tillbaka över knuten som visat.
Nu tar du en bit hairmaterial och sticker detta mellan krokskaftet och ditt riggmaterial som visat här.
Bestäm längden på ditt hair, genom att bestämma dig för storleken på ditt bete, ditt hair ska vara 6 - 8 mm längre än betet, det ger betet stor rörelse.
Här är det en snowman med en 20 mm och en 15 mm boilies och du ser hur mycket det ska vara mellan krokböjen och betet.
Med detta korta mjuka hair, kommer din snowman att landa så här varje gång och en sjunkande boilie, kommer att ligga lika nära, om du gör rätt.
Så här ser riggen ut innan avfärd ut mot karparna och du ska, som sagt tidigare, ha en bag, stick eller en bit riggfoam över krokspetsen.

Det eliminerar att hairet kan svänga runt över kroken eller att hairet kan komma ut över krokspetsen.
När karpen suger upp ditt bete följer allt med in i munnen i en rak linje, kroken faller ner i underkäken i samma sekund, som kroken vrider sig rätt genom sin kurvade form.

När karpen försöker att spotta eller skaka loss det otrevliga, glider den lilla 3 - turn Grinner upp på krokskaftet, som visat här och kroken sitter perfekt i underkäken på det som var framme och nafsade.
Jag såg denna riggs effektivitet för flera år sedan och jag har provat den ganska ofta och förra helgen såg jag det igen. Det är häpnadsväckande hur varje fisk är krokad i underkäken.

Jens fick tyvärr ingen karp då, men de få Braxar och Mörtar, som var framme kom in, så perfekt krokade, mitt i prick och jag tror även att denna fina Koi satt på samma sätt.

Prova att knyta denna rigg på Kurv Shank krokar, som Nash Fang X, Kordas Kurv Shank, Gardners Mugga eller andra krokar med en curved shank.

Ge denna rigg en chans, du kommer inte att bli besviken, men du blir väldigt förvånad över hur effektiv och träffsäker den är och du landar ett par extra fiskar, tro mig!

2 kommentarer:

  1. Härligt Luis! en rigg som passar mig. lätt att göra och förstå sig på,för mig som är ung och smått intelligensbefriad.
    Ska genast knyta ihop ett gäng riggar på detta vis :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så Jens och ta med dina riggar när du kommer hit igen till våren. / Luis

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.