tisdag 20 november 2012

Bag Perfection!

Som utlovat, så kommer här lite kring, hur du gör perfekta bags eller för den delens skuld sticks, varje gång. Samma längd och samma tjocklek och det är så enkelt, om du bara följer denna steg - för - steg beskrivning.

Jag använder endast boiliecrumb under den kalla årstiden och mina resultat talar nog sitt eget tydliga språk, det fungera väldigt bra och du behöver inte ha samma crumb, som dina krokbeten, långt därifrån! 

Du kan ha vad som helst, allt från Fishmeal till kryddade boilies och vidare till vad, som jag tycker är bäst, en massa olika nermalda fruktboilies och gärna med birdfood, så det finns lite cruncheffekt bland fröerna.

Jag använder oftast fruktiga boilies till min crumb på grund av att,  jag ibland inte dippar mina bags och fruktigheten lockar karp, mer än något annat i kalla vatten och vill jag dippa mina bags, så fungerar det med.

Småfisken och vattenströmmarna sprider ut små partiklar och doften och det missar en hungrig karp inte. Storleken på dessa bags mättar inte en karp, utan tvärtom, jag tror att de fungerar mera som en form av apptitretare.
Jag använder ett gammalt Fox kit med plunger till min tillverkning av bags och jag gillar Gardners Skinny Dipper Micromesh boilie width PVA.

Varför just Gardner? Jo, den är tät i väven, inga smulor ramlar ut, den är av All - season typ, som löser sig i kallt vatten och den gör det alltid och det går snabbt!

Priset är bra  och den passar perfekt på mitt gamla PVA - kit från Fox och det går snabbt och smidigt att göra ett 20 - tal bags, även för dig med lite övning.
För att få samma storlek på dina bags, behöver du ett mått, detta har jag använd sedan barnen var små och det kommer från ett paket med mjölkersättning och är på 15 ml.

Du ser här på bilderna, hur finmald min boiliecrumb är och detta sprider verkligen sitt budskap, genom småfiskens virvlar och de omtalade vattenströmmarna.
Använd alltid rågade mått, så får du exakt samma portion, varje gång du gör en meshbag.
Ha all PVA - mesh på röret och ha det stramt, så inget är löst i botten vid knuten och nu fyller du på röret med din boiliecrumb.
Tryck ner din crumb med plungern, tills du känner att du är nere i bottnen på röret.
Därefter pressar du så hårt du kan med plungern mot ett hårt underlag, som typ en bordsskiva eller liknande, de ska vara riktigt hårt pressade, så du komprimerar bagen.

Jo hårdare och komprimerad bag du har, jo fortare exploderar den ut sitt budskap och det blir en fin spridning runt ditt krokbete, en del av riggen göms undan av boilicrumb också, så alltså bara fördelar!
Håll PVA - meshen mot röret hårt och pressa sedan ut din crumb bag på detta vis och dra ut plungern av röret.
Vänd röret neråt och släpp efter med lite PVA - mesh, så du har tillräckligt för att kunna jobba vidare med knuterna.
Ta tag i bagen och samla ihop denna med fingerna och håll detta greppet hårt och vrid runt bagen 3 - 4 gånger, så du låser fast det hela ...

... och nu gör du en knut, så nära bagen, du bara kan, knuten håller du med fingerna och sen drar du ihop knuten ...
... som ska se ut så här och sitta så här nära bagen, som du ser är bagen väldigt stramat och det är det vi ska eftersträva.
Nu gör du nästa knut, som ska sitta så nära den föregående knuten, men det ska finnas ett litet mellanrum ...
... och här klipper du mellan dina knutar och din första mesh bag är klar och första knuten är redan klar, för nästa bag och på det viset, fortsätter du till du är nöjd med antalet bags, som du behöver i ditt fiske.
Det tog mig inte lång tid att göra dessa, ungefär över en kopp kaffe i köket och sen var 27 stycken ganska lika stora mesh bags klara och det räckte precis till två helgers fiske under dagtid och resultatet, har ni redan sett och läst om.

Jag använder endast två måttskedar för detta och den största är för sommarfiske och endast för crumb - bags, för pellets har jag en liten miniskopa och dessa pelletbags blir lite större, men alla i samma storlek.

Ett tips, som ganska ofta lurar karpar, som är vana vid att de fångas över små fläckar med föda (dina bags) oavsett om det är med boiliecrumb eller pellets är, att om du kan, så lägg ut 4 bags i en fyrkant och placera din bag och krokbete i mitten av detta.

Karpen stöter på dessa bags, som inte är farliga och den gör det oavsett från vilket håll den kommer in och det ökar dina chanser väsentligt, om fisken skulle vara det minsta försiktig av sig.

På sommaren kan du öka antalet bags och ha ett riktigt bra fiske, genom att karpen sänker garden efter ett par bags, utan de problem, som den brukar råka ut för.
Håll alltid din crumb och PVA bags mm torrt och det bästa är att ha allt i täta zip - lockpåsar, typ dem från Ikea eller liknande.

Prova dina bags, som de är, men prova även att dippa dem med olika mängder dipp, typ 1/4 del, halva bagen eller hela, men se upp under den kalla årstiden, med att ha bags liggandes i dipp mellan dina fiskepass.

Alla PVA - märken på marknaden löser sig inte med kallt vatten och en stor mängd dipp! Men Gardners gör det och den gör det även, när isen ligger över det mesta av vattnet, därför är Skinny Dipper mitt val och jag rekommendera denna PVA, till alla och till allt fiske.
Små bags lockar lika mycket som en stor, doften är den samma, men en stor bag, kan - och vill mätta en vinterkarp, som egentligen inte behöver särskilt mycket föda nu vid denna årstid.

Dessa bags har en storlek, som karpen kan suga i sig i en ända munfull och sker det tillsammans med ditt krokbete och en hyfsat rigg, ja, så sitter du snart så här och poserar med en vinterfisk.

Kalla vatten = små mängder föda, små välsynliga beten, stort tålamod, bra lokalisering och koll på tider,väder och när fisken äter.

Svårt? ja, men det går, kan jag, så kan du och jag kan bara önska dig skitfiske och med dessa ord, går vi mot morgondagens inlägg, som kommer att handla om Solars Weed effects ... jag har öga för detaljer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.