torsdag 22 november 2012

Fluorocarbonlina och lite om crumball pellets.

Det var lite bättre sikt idag vid gölen, jag var där på middagsrasten och mina Balls, hamnade vart de skulle. Det var betydligt svårare i dimman, som rådde igår eftermiddag, så nu är det klart för att komma tidigt i morgon bitti och reap the benefits as they say!

Nog om detta, nu tar vi oss en titt på fluorocarbonlinan, som jag använder, den kommer från TFGear och heter Secret Trap.

Den sjunker snabbt och syns inte i vattnet, åtminstone har jag gamle man, svårt för att se den, men bara om, jag inte vet vart den ligger, annars kan mina slitna gluggar fortfarande se den.
Lite vitskimrig i färgen och dimensionen jag använder är 12 lb breaking strain och 0,28 mm tjock.
Till skillnad mot många andra fluorocarbonlinor på marknaden, så kastar denna väldigt bra och den är förhållandevis smidig att använda, jag köper den i 250 yards spolar och har en spole på varje 5000T rulle.
Jag tycker att fluorocarbonlinor har en tendens till att suga åt sig dypartiklar, skräp i vattnet mm, betydligt mer än vanliga monolinor och man behöver ibland rengöra dem.

Bästa sättet för att rengöra dessa linor är simpelt, kasta ut längre, än där du fiskar, så du kommer in på den rena delen och sedan vevar du in linan stramt genom en handduk.
Upprepa detta några gånger tills din lina är ren och passa på att räta ut dina linor samtidigt med en Gardner Spin Doctor, som tar bort all lintvinning.

Tänk på att varje run du får, var karpen tar lina, så skapas det lintvinning och det är viktigt att du lägger på din lina rätt på spolen från början, annars kan du får stora problem under fisket.

Skulle din fluorocarbonlina vara extremt skitig, så kan du använda en bit skinn i stället för en handduk, skinnet tar bort smutsen, men du får upprepa detta flera gånger.
Jag har fått en del frågor kring "De nya soluble ball" som finns på marknaden. Nu är dessa inget nytt under solen, de fanns redan på 90 - talet och jag använda då dessa, så kallade crumball pellets med stor effektivitet, men sen försvann de från marknaden.
Nu är de tillbaka, lika fulla av dofter, födoämnen, Aminosyror mm och det är inte bara Nash, som har dessa Soluballs i sin betesrange, de finns flera aktörer på marknaden. Nash har de bästa enligt min mening och de finns i 18 mm storlek och fem olika storlekar.
Engelska Antbaits har också crumball pellets upp till 24 mm och sen har de Link - Briks, som är förborrade och löser sig inom 5 - 6 minuter i vatten, under den varma årstiden.

Jag tror att Nash har tagit efter Antbaits Link - Briks med deras "nya" Chain Reaction, som finns i samma fem olika dofter, som Nash´s Soluballs.
Här ser du en crumball pellets i 20 mm, som ligger under vattenytan och de syns bra mot vilken bottentyp och de börjar direkt att lösa upp sig.
Här är samma crumball pellets efter 2 minuter och lägg märke till den rödaktiga färgen, som sjunker ner till bottnen och skapar ett litet område med mycket doft och samtidigt finns här lite födoämnen.
Här en salig blandning av dessa små tabletter/kulor, Link - Briks är dessa, som har förborrade hål och Soluballs/Crumballs har inga hål.
Det finns olika storlekar på dessa och du kan använda dem runda i ditt kaströr och de förborrade i en katapult och det går att få dessa nästan lika långt, som en boilie i samma storlek.
Jag använder Link - Briks/Chain Reaction på mina riggar, då vet man att man har doft kring krokbetet och efter att dessa har löst sig, så göms även riggen under det upplösta pulvret och det är en stor fördel.

Soluballs/Crumballs lägger jag ut med kaströr, lite spridd på fiskeplatsen och om jag vill ha dessa närmre mitt krokbete, så använder jag oftast tre stycken i en liten stram mesh bag, som formligen exploderar ut dessa tre balls runt mitt krokbete.
Jag använder dessa lockmedel endast under den varma årstiden, jag har inte använd dem under höst och vinterfiske, då jag inte vill riskera att de inte löser sig i kalla vatten.

Jag kommer dock att testa dem i helgen, som kommer och det blir först lite test i vattenkanten, innan jag eventuellt, lägger ut dem tillsammans med mina krokbeten.

Jag skulle ha haft med lite kring Paste (Boiliedeg som inte är kokt) men hinner tyvärr inte idag, så det får vi ta en annan gång, när det passar bättre.

Boiliepaste är perfekt att ha runt sina beten i kalla vatten, det lockar på ett väldigt effektivt sätt, så det får vi ta inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.