söndag 9 december 2012

Karpen ändrar sin vikt under vissa tider på året.

Det råder en del tveksamheter kring detta påstående, som är sant och jag hör ofta tråkiga meningar om folks fångster, när det handlar om en och samma fisk. 

- Den kan omöjligt ha vägt så mycket! - Jag fick den för en månad sen och då vägde den bara det och det, eller tvärtom: - Han måste ha fuskat med vikten då, nu väger den bara det och det. Du känner nog igen detta eller hur?

Jag tänkte bara ge ett exempel på, hur vikten kan ändra sig under en period på tre veckor och det kan för en del vara ganska häpnadsväckande siffror, men alla gånger har jag haft fotograf och vittne till dessa vikter som följer och det kan ändra sig under ett och samma dygn!
Allt utspelar sig mellan den 28 maj och den 22 juni - 11 och det är i Mudhole, alla dessa fångster av "Jaffa" sker under denna tid.

Ett litet hål, som har förbindelse med Linnéasjön via en smal kanal, bilden här på hålet, är inte från denna tid, utan tagen vid ett annat tillfälle.

Då fångsterna skedde, var det gott om näckrosor och annan växtlighet och det gällde att hålla fiskarna hårt och man kan ganska enkelt kalla det för ett jungelkrig between man and fish!
28 maj, det är min bröllopsdag, men frukosten på sängen skippades och jag tog cykeln istället och det jag behövde ha med mig, Staffan Berg lekte uteliggare vid hemmet och han sov så sött, när jag tittade till honom.

Jag landade Jaffa och ringde upp Staffan, som jag såg var uppe och sträckte på de vita benen med orden - Jag har fått jaffa på 9 kilo, han du tid att ta lite foton?

Svaret blev ja och jag tog henne snabbt bort till hemmet och vi tog lite bilder och sen sattes hon ut vid hemmet igen, inget mer om detta.
Lite mage hade hon den 28 maj, som sig bör, lite mer värme och leken i sjön skulle börja när som helst. Vikten var 9 kilo blankt och jag var nöjd som synes. Vi skulle snart ses igen Jaffa och jag och mötesplatsen blev densamma!
3 juni, min födelsesdag! Samma bete, samma plats och exakt samma spot och hon tog min stora Doggy med stor glädje och en väldig aptit.

Vikten var nu uppe i 10,070 kilo, alltså över ett kilo på på ungefär en vecka, hon var tillbaka i Mudhole och hon var större eller ska vi säga betydligt tjockare.
Helt klart var, att hon bar på rom och man ser till och med att äggläggningsröret är på gång ut och då är leken väldigt nära, men vi skulle ses igen inom kort och igen på ...
... i samma hål och på samma spot, tog hon nu mitt bete, som var en brödskorpa på ytan och än en gäng hade hon ökat i vikt och nu vägde hon 10,220 kilo och jag fattade inte vad hon höll på med.
Hon var nu så tjock att hon stod på magen i mattan, jag behövde inte stödja henne, men gjorde det ändå, jag kunde ha ställd henne på huvudet och hon hade stått stilla, så fet var hon och jag tackar Erik för hjälpen med bilderna.

Det var tredje gången gillt och nu skulle det väl räcka tycker man eller hur? Men vi skulle snart ses igen och vart tror ni mötesplatsen var?
Just det! Mudhole once again, var annars? Betet var igen, en stor Doggy och hon nu var lite mera på alerten och kämpade betydligt bättre, än de tre senaste gångerna och grunden till detta var hennes viktminskning.

Jaffa var nu nere i vikt och vägde nu 9,350 kilo, lite rom fanns nog kvar och en stor del av mina Doggy, men fyra fångsttillfällen med en viktskillnad på 1220 gram under en period av tre veckor, det visar lite kring, hur de kan fara upp och ner i vikt och det sker inte bara innan leken, det sker året runt.

En karp kan rensa en mäskplats på ett kilo boilies, det gör den fort och gå vidare runt sjön och fångas där på annan plats och då har vikten ökat, ett dygn senare har karpen dragit i smilbanden och kläm ut hela tarmsystemet och fångas sen på en tredje plats i sjön och nu uppstår problemen.

En fiskare fick karpen med en vis vikt och det ryktet gick snabbt runt sjön, nu fångar en annan fiskare samma karp och nu väger den betydligt mindre och där startar "snacket" om den första killen, jag lovar!

Ock samma sak sker, om det blir tvärtom, en karp landas på säg 7 kilo och samma karp fångas nästa morgon eller natt och väger nu 8,1 kilo på grund av den hittade en plats med en massa boilies och fyllde på förrådet.

Man måste inse att detta kan - ock vill hända i alla våra karpvatten - Var inte så styrda av vikterna, se det vackra i fisken, det spännande i fighten och det roliga i fisket i stället, varför lägga en massa energi på något som du ändå inte kan förändra.

Jag har haft många roliga bataljer i Mudhole och jag saknar detta jungelkrig och det ska bli mer av detta till nästa säsong, det är för roligt och spännande för att låta bli.

Jag ser gärna att detta med fyra fångster upprepar sig till våren, men då kan det väl vara Halftail eller någon av de andra stora speglarna i sjön, som ställer upp, jag tar utmaningen direkt, här och nu!
Det jag gillar mest är, hur nära man har och kommer fisken, jag skulle kunna peta dem på ryggen med spöet, ibland är de för nära och man får vänta eller flytta ut dem lite med lite beten på ytan.

Andra gånger slickar de den andra kanten med kroppen och vill inte komma ut, i början var man feg och väntade ut dem, vilket kunde ta tre veckor och en semester!

Nu är man betydlig tuffare och linan läggs bara över en av grenarna och sen drar man hem dem till håven, utan att ge dem en enda chans, för att ta lina och få upp farten i detta dyiga hål. - Jag längtar redan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.