fredag 28 juni 2013

Ambushing del 2.

Då var det dags för sista delen av stalkingfisket och det tillhörande Ambushfisket och vi har två effektivt metoder kvar, nämligen flötmetet och frilinafisket. 

Dessa metoder tittar vi på och du använder dem på samma platser, som jag tidigare har beskrivit och även på dem värsta av ställen, var man får lite extra tid på sig, innan kroken sätts och helvetet bryter lös.
Mitt flötmete går alltid ut på att ha vikten på botten och flötet stående i ytan med lite av toppen synlig, karpen hittar mitt bete, i detta fall min bit med flake och lyfter mina blyhagel och flötet lägger sig på ytan och jag krokar fisken.

Det är en bra metod, som verkligen visar dig, att karpen har tagit ditt bete, alla andra rörelser i flötet är inget du ska bry dig om, endast när flötet lägger sig, är det ett riktigt napp!
Flake (inkråmet från en franska eller annat bröd) tar emot doftämnen väldigt bra och du kan dippa det hela eller använda en sprayflavours, det mesta fungera bra och det sugs in i brödet.
Det finns hundratals med softbaits i form av deg och mjuka pellets och en massa annat, perfekta beten för flötmetet, var du inte ska kasta långt och inte har för mycket störande arter.

Du har ju mäskat innan och det är där, du lägger ner flötet och ställer in djupet och väntan kan ta sin början. Jag ska säga att, det är en stor skillnad mellan att ha en lodrätt lina ner i vattnet, mot en lina som ligger på ytan, karpen reagerar inte lika negativt mot en lina under vattnet.
Små fina liftfloats, som jag gör själv av Balsaträd och sen en räka eller som här, lite mer lyxigt, en kräftstjärt, det är ett bete karpen gillar.

Du har ett bra synligt bete, du har en naturlig konsistens och en massa sälta, lägg lite ströbröd eller pellets i spadet och lägg ner detta och du ska få se en reaktion, som du sällan har skådat.
Du kan köpa dina flöten för dyra pengar, men jag gör mina själv och det blir betydligt billigare. Man måste inse, att flöten inte håller så värst länge under fiske i en krigszon med buskar, grenar, träd och en massa annat ,som kan ge ditt flöte stryk under fighten.
Kanter med lagom djup, säg 1 - 2 meters djup, nära land eller en liten bit ut, är dem perfekta ställen att utöva flötmetets konst.

Karpen passerar längs kanterna och är det lugn och ro, så stannar den till och tar för sig och allt du behöver göra är, att vara på plats och sitta stilla och tyst.
Flötmete är inte bara en metod för mindre karpar, som denna lilla sak, det har fångat enorma karpar på flötmete nära land världen över och metoden är många gånger bättre än bolt - rigg fisket.
Linnéasjöns Jaffa för många år sedan, jag såg fisken böka i en liten kanal eller fåra, som går mellan Hemmet och Willow swim och lade ut lite beten sent på kvällen.

Hon höll sig kvar där under natten och jag lurade henne nästa morgon med ett litet flöte och 4 majskorn på en vanlig enkel hair - rigg.

Jag har ungefär 4 - 5 cm mellan betet och mina blyhagel för detta fiske och väljer flöte efter väder och vind, spöet ligger oftast i en klyka och på ena benet och jag tittar hela tiden på det lilla av flötestoppen som syns.
Frilinafisket är det mest känsliga du kan fiska med, jag har oftast inget annat på linan, än min krok och sen mitt bete. På sin höjd kan jag ha ett blyhagel, som håller nere mitt bete, om jag fiskar med en pop - up boilies, en bit brödskorpa eller annat, som flyter upp från bottnen.
Men oftast använder jag inkråmet från brödet och ser till att krokspetsen är fri. Jag klämmer fast brödet hårt kring kroköglan och detta sätt ger brödbiten en viss fluffighet och den dalar sakta ner och lägger sig.
Brödskorpan, som flyter rullar jag ihop och trär kroken genom brödet 2 gånger och den flyter sen upp och står några centimeter över bottnen.

Vid båda dessa sätt att frilinafiska, så tittar jag antingen på linan, där denna skär ner i vattnet och man ser minsta rörelse i linan och är beredd på det värsta med en gång.

Om det blåser och din lina rör sig hela tiden, så kan en så enkel "Hangers" som en 15 mm boilie, var du skär en skåra, vara en bra nappindikator för napp, var fisken går ut från dig eller om fisken tar ditt bete och går mot dig. Håll koll på boilien!

Det händer att jag flötmetar med en fot överdjupt och stramar upp linan försiktigt, så flöte halvligger i ytan, en liten boilie, som Hangers får larmet att aktiveras, om fisken lyfter betet, då boilien sjunker ner och jag krokar direkt.
Willow Swim, Linnéasjön en tidig morgon. Jag vet inte hur många karpar, jag har fångat från denna plats med antingen flötmete eller frilinafiske med olika beten, men det är väldigt många under alla åren, denna sjö har varit min lekstuga.
Man får som allt annat fiske gömma sig och ibland kan det vara en fördel att ha med sig en bit camouflagenät, som hängs upp framför sig på ett par banksticks eller något som finns på platsen.

Ibland märker fisken att något är fel och det kan ta en liten stund, innan dem vänjer sig. Tänk på att fisken kan omgivningen mycket bättre än du och de kan upptäcka små skillnader i deras omgivning.
Man kommer fisken så nära under allt stalkingfiske, men det gäller som sagt tidigare, att ha rätt attityd, klädsel, sitta tyst och röra sig med små försiktiga rörelser.

Det är så spännande och fascinerande att se fisken och hur den beter sig, hur dem äter, hur andra fiskar kommer in och hur konkurrensen om föda hårdnar, garden sänks och till slut gör någon av dem bort sig - Det är så lärorikt detta, att vi skulle införa detta i skolan, istället för att springa orientering eller annat tramsigt vansinne!
Under allt stalkingfiske, var du använder dig av banksticks, så rekommenderar jag dig att använda rostfria sticks, som verkligen tål lite stryk. Du flyttar dig ofta och du vet aldrig vilken grund, du kommer att sitta på i ditt nästa, så kallade swim.

Det kan vara hård mark, mjuk dy, stenigt mm och dessa 13 mm stainless från JRC klara detta och mycket mer och jag pratar av erfarenhet, jag har haft aluminiumbanksticks innan och dem håller inte särskilt länge för detta rörliga fiske.
Detta fiske kostar inte skjortan, alla kan vara med! Du behöver inte största kombin för att få med dina grejer och ett par 9 - 10 fots spö, som delas på mitten, en håv, mattan och lite blandade beten.

Glöm inte att ha en hink med floaters med dig, du behöver inte släpa den med dig, ha den i bilen, du vet aldrig, vad som dyker upp under din rundvandring längs vattnet och denna hink kan bli din räddning - Vi är jo inte ute för att blanka eller hur?
Jag gillar Ambushing med boilies och det beror främst på att dem flesta av mina vatten, hyser stora mängder av störande arter, som livnär sig på mina beten.

Men boilies, bröd, doggy mm, finns alltid med och jag tar vara på alla möjligheter jag får, för att kunna fånga en karp, som sagt tiggare kan inte välja och det är ganska sällan jag blankar, om så är fallet, har jag gjord bort mig!
Ett billigt metspö på 5 - 6 meter, kan kapas ner en bit och bli ett bra skaft för en liten skopa. Denna 15 kronors maskburk har hjälpt mig många gånger till succé, genom att jag har kunnat placera mitt tackel och bete, samt lite extra mums på ställen, ingen annat ens tänkte tanken att placera ett bete och långt mindre kunna placera det utan en skopa, bra tips, som ger så oändlig mer fisk på mattan.
Det var allt för denna gång, jag hoppas ni och Fredrik Angsmo blev nöjda med detta, helgen står för dörren och jag har laddat upp med lite beten för ytfiske.

Vädret och vinden kanske vill något annat, men jag kan alltid ta mina två tacklade spö, håven, mattan och hinken och få dem att ta mina beten på bottnen. Hur? Ambushing så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.