måndag 17 juni 2013

Brilliant disguise och Lönnsirap!

- Denna lönnsirap får mig att tänka på tidigt 90 - tal sade en god vän till mig och  jag hamnade själv någonstans i Ljungbyåns vattensystem, flöten och dessa olivgröna Sutare, när jag hemma blandade Brännis Lönnsirap med lite rapsolja och lät detta tränga in i mina små doggy.

Linnéasjön visade sig vara rena blåshålet igår och jag hittade inga karpar, vilket förvånade mig, men vinden låg rak upp i norra delen och då finns fisken där, då de oftast följer vinden.

Väl inne i Vesan som platsen kallas, såg jag att vattnet, som kommer ut från Bolanders bäck, var färgat av nattens regn och lite extra doft kunde behövas och det var jo redan klart och låg i hinken.

Ingen fisk var synlig, men ett par PVA - bags med små doggy sköts ut med katapulten och motvinden skulle nog få någon fisk att följa dem in till mig.
Under tiden mina beten drev in med vindens hjälp, fixade jag till håven och mina spö, det ena spöet med 2 stycken Entreprise Tackles mjuka zigbaits, som liknar små hundmatsbitar och det andra med en stor fakedoggy, också från Entreprise.
Mjuka och fina, lagom storlek för att imitera en liten doggy, som har svällt upp och flytkraften är bra, det skulle nog kunna lura en karp åt mig.

Under tiden jag fixar detta tänkte jag på stjärnan, som skulle ha stalkat här och hoppat i här och handlandad sin karp - Det hade varit en syn för gudarna det! Hur tänkte han?
Jag har en större krok på denna plats på grund av platsen utseende, något jag kommer till och för att dölja kroken lite, så har jag ett litet mellanrum mellan dessa beten och för karpen ser det ut som två beten och den tar det i en munfull. A brilliant disguise!
500 gram små doggy i en Ikea zipp lock påse, 2 matskedar med rapsolja och en tesked med Lönnsirap från Brännis fina dipp range.

Allt skakades ihop och hade fått ligga över natten och mina krokbeten dippades direkt i burken, innan fisket efter den första karpen, som nu hade visat sig.
Jag har oftast två spö med mig, något kan gå väldigt snett eller så har jag möjligheten att ha två olika beten klara för bruk, t ex bröd eller annat eller som här, egentligen samma bete, fast i olika storlekar - Det gäller att kunna variera sig väldigt snabbt, om det ena eller andra inte fungerar.
Den första karpen visade sig efter en halvtimmes väntan och den gurglade i sig en del beten, men den var väldig försiktig av sig och jag provade först med den stora fakedoggy, men fisken svepte bar iväg betet med nosen och sen ignorerade den betet fullständigt.

Jag tog det andra spöet med dem två små bitarna och placerade betet med linan över en liten gren till höger om en grästuva och det hjälpte, först var den framme ett par gånger och pillade lite, men sen kom den och tog det ordentligt.
Här på hörnan av ön tog den betet, min lina låg över en av grenarna och utan lina på ytan, så går det så mycket lättare att få ett take från en försiktig fisk.

Det kan krävas ett par kast för att få det rätt, men det är det värt och kasta när fisken inte är på platsen, det kan skrämma den.

Har du bra polaroidglasögon, kan du nu se både bete och fiskarna och du kan välja dina fiskar om det finns flera på platsen, genom att dra upp betet försiktig, när inte den rätta fisken är framme och sänka ner det, när den du vill ha kommer fram.
Här en närbild på miljön fisken befann sig i och var den åt och tog mitt bete. Det gäller att kroka fisken och direkt dra bort fisken från grenarna och inte ge den lina, så den kan gå bakom tuvan.

Allt detta lyckades genom bra planering, ett bra spö med grym styrka och jag talar om Wychwoods Extricator på 9 fot, en trollstav i denna miljö, var karpen oftast känner sig säker.
Efter första karpen blir det lugnt ett tag, men snart dyker det upp en karp till och sen en till och efter ett tag har jag tre stycken, som mumsar Mapledoggy, så det står härligt till, men dem gör det inne i ett djupare jack och jag inser att detta kommer att bli tufft, väldigt tufft.

Jag lyckas dock att få ett take på samma bete och med full press stoppa denna fisk, från att rusa in i jacket och den kommer ut på bättre ytor och jag kan få den i håven.

Det är en vacker fisk, som har fin kondition på grund av alla grodyngel, som befanns sig inne i jacket. Jag väger inga av dessa fiskar, jag är bara nöjd med mitt fiske och att mina planer har fungerat till 120 procent.
Du har här grästuvan till höger i bild, var den första karpen åkte ditt och mitt i bilden, har du jacket, som går in och det var därinne fisken befann sig. En del näckrosblad fick sätta livet till under striden, men dem repar sig till nästa säsong.
Här en närmre bild på jacket och det går in ca 4 meter och därinne vill man inte ha fisken, med en krok i munnen. Jag vet att detta ser lite väl bra ut, men jag är van och tar nog en och annan risk, men tar man inga risker, så vinner man aldrig!

Jag hade min lina över den tunna gröna grenarna och som synes så gäller det att pressa och hålla emot tills fisken ger med sig, den får inte komma in i jacket och den får inte komma runt trädet i vattnet eller grästuvan, som ligger till höger!
Det skulle bli ytterligare en karp, en mindre spegelkarp, som ganska naivt kom fram och tog beten, som låg fram för mig i vasskanten och det var bara att resa sig sakta och lägga ner betet framför den.

Vinden var ganska besvärlig, Mapledoften hängde i luften och snyltarna höll sig på avstånd för en gångs skuld och de fick bara inhalera den fina sötman och jag var så tacksam för detta.
Hård vind och friska vindbyar gjorde det lite besvärligt, men tre fiskar igår och Jaffa i lördags, det kan jag leva gott på till nästa helg, var man är ledig i tre dagar.

Mangotsson må vara den obestridda Kungen av Stubbetorp, men jag kände mig en aning, som prinsen av Linnéa, när jag tog järnhästen hem med blöta, dyiga byxor och stövlar.

Det torkar och spöna knöts om, nya beten är redan preparerade och stundar fyra kvällars arbete. By the way! Angsmo, jag hann inte i helgen, som du ser, men svaret på ditt mejl kommer med garanti under veckan! Sorry mate!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.