tisdag 2 juli 2013

Semesterfisket, bra eller dåligt?

Nu står vi där igen, en del har redan börjat sin semester och andra som jag, har tre dagar kvar och så kommer den tiden, var enligt mitt tycke fisket är som sämst.

Varför sämst? Jo, det är mygg och knott, turister och annat folk överallt, skolungdomarnas festande och mycket annat. Värmen, som gör fisken slö eller ska det bli en regnig semester, som kanske gör fisket lite bättre?
Det mesta av mitt fiske under denna semester blir stalking efter gräskarp och bottenfiske efter denna art, dem gillar värmen och fisket kan vara bra, om man får lugn och ro under fisket.

Jag ska även exploatera lite nya vatten och det kommer att bli spännande, men jag har inte dem stora förväntningarna under själva semestern, utan det man hittar, får man ta vara på längre fram på året, när fisket blir betydligt bättre.
Bästa fisket börjar i september, när vattnet sakta börjar kylas ner, men även då kan det vara varmt både i luften och i vattnet, men fisken börjar känna av, att det är dags att fylla på fettreserverna inför den kommande vintern och det är då man ska lägga mest krut på fisket.
Semesterfiske med boilies och partikelbeten mm ger oftast fisk väldigt tidig morgon, sena kvällar och mitt i natten, vattnen är då lugnast, om det inte festas runt dessa och lite kallare, om inte vi får en värmebölja över landet.
Så tidig morgon och sena kvällar får det bli för min del, kanske enstaka nattpass med Tiger nuts, det kan ge en och annan firre och så testa lite nya vatten förstås, inför framtiden.
Jag gillar höstens början, fisket kommer igång rejält och i slutet av september, är det full rulle och man kan börja att planera sin ganska efterlängtade höst/vinterkampanj, en tid jag verkligen älskar.
Borta är alla myggor och knott, skolan har börjat igen och turisterna har åkt hem, det blir lugnt igen. Man har oftast vattnet för sig själv och man kan välja och vraka bland platserna, jag gillar det!

Men det har smugit sig in lite konstigheter i ett av mina vatten, man har på något sätt, fått ont på ett visst ställe över mina resultat eller annat, som jag inte vet och folk, som inte ens lägger 4 nätter själva i vattnet under hela året, börjar nu plötsligt gnälla över att jag skulle boka en eller flera platser under hela hösten/vintern!?

Jag bokar inget, det är först till kvarn som gäller enligt reglerna och alla medlemmar kan fiska, när det passar dem och är platsen fri, så är det bara att sätta sig och fiska. Men det gör man inte, utan man gnäller sen på årsmötet och under våren.

Jag kan till en viss del förstå dessa personer, mina resultat är bra, utan tvekan! Men jag lägger hela min själ i detta fiske, all min fria tid och min erfarenhet om kallvattensfiske och det ger till slut resultat, som tyvärr en del inte riktigt klarar av eller är det bara gnäll för gnällets skuld?

Ingen av dessa gnällspikar ligger ute en natt i minusgrader, inte ens när det är 3 plus på termometern, de har inte ens grejerna eller motivationen för att klara av detta fiske, men gnälla ska dem. Jag hoppas dem slutar med gnällandet och låter mig sköta mitt eller så skaffar dem grejerna och motivationen och börjar att fiska, men gärna på en plats dem själv hittar och inte mäskar eller fiskar på den platsen, som dem vet, att jag håller igång, fast det är tillåtet, jag är jo inte där, men vart tog respekten vägen?

Stiger avundsjukan och snylteriet i höjden och respekten dalar drastiskt, då är vi nog på fel väg i karpfisket! Vart tog glädjen vägen, när en annan fiskare lyckades med en fin fisk en senhöstdag eller för den delen den 5 juni? Avundsjukan, lyser i ögonen på en del och man kan inte gömma avundsjuka för mig, det är alldeles för tydliga signaler och det är bara SÅ tråkigt att uppleva.
Jag kan gott vara utan detta, jag sköter mig själv och trivs bra med det, jag behöver inte andras hjälp, jag kommer ditt jag vill och jag lyckas, vilket skapar lite gruff ibland, men så är det nog inom jakt, golf, tennis och alla andra sporter som finns.

Jag ser fram emot semestern med värmeböljan, solen, skrikande skolungdomar, som fick i sig en pilsner för mycket, turisterna o s v. Det är snart över och sen kommer den goda tiden, var fisket blir bättre, vattnet kallnar och vi går över i senhösten och sen vintern.

Allt blir grått i omgivningen, 16 timmars mörke per dygn, min lilla ensamhet i bivvyn eller i stolen under mitt Shelter, kanske faller det lite snö, som kan lyser upp omvärlden lite omkring mig, men regnar det och är gråmulet, så spelar det ingen roll, jag lurar en karp på mina små beten och hela världen blir ljus, dem få sekunderna den är uppe.

Tre dagar kvar ... det kommer att kännas som en evighet, innan man går hem på semester och allt det roliga fiske, som faktiskt går att bedriva, fast fisket inte är på topp. Ha det det prima därute!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.