måndag 14 oktober 2013

Jon Mack - riggen!

Egentligen är detta en Multi - rigg och jag vet inte om det var Jon Mack, som kom på just denna variant, men jag vet att Mick Cavanagh uppfann den och att Jon McAllister använder inget annat för sina vita pop - ups och hans karriär går spikrakt uppåt med denna effektiva pop - up rigg.

Jag går inte in på några detaljer kring vad du ska använda, men en Long Shank krok och ett coated riggmaterial, är ett måste och jag visar er den steg för steg och med mina riggdetaljer och det är självklart fritt fram att kopiera riggen.
Du behöver en rigg - ring på 3 - 4 mm, en bit Shrink tube som passar över kroköglan, min krok är här en Kamasan B 200 i storlek 6 eller 8, ett stort blyhagel och en bit coated riggmaterial och i detta fallet är det Armaleads KIK - BAK i 25 lb, som passar bra i dem flesta av marknadens Long Shank krokar.

Börja med att göra en stor ögla i ena änden av riggmaterialet och en mindre ögla i andra änden. Den stora öglan ska vara till kroken och den mindre för att fästa riggen i din speed link.
Gör båda knutarna med en Figure 8 knot och se till att du strippar coatingen under knuten på den stora öglan, det ger kroken sin rörlighet och det räcker gott och väl med 4 - 5 mm.

Trä på Shrink tuben och anpassa längden av denna, så den täcker kroköglan och ca 3 cm ner på den stora öglan, du ser snart vad jag menar.
Trä på kroken genom att pressa ihop öglan och se till att öglan inte blir tvinnad.
Trä sen på din rigg- ring som visat här och ...
... sen för du öglan ut över kroken och dra i öglan, så det formade D, ligger som visat här på bilden, så blir det rätt.
Trä upp Shrink tuben som visat och nu krymper du denna över ånga eller i varmt vatten. Jag hade ingen kittel med mig och kaffet var för kallt :-)

Du kan nu kurva Shrink tuben lite eller bara ha denna rak, båda fungerar bra och kroken vänder sig snabbt i fiskens mun.
Montera det stora blyhaglet på den coatingen, inte på den mjuka braiden som ligger inuti, den kan skadas! Riggen har nu stor rörlighet, 360 grader runt och lite mindre fram och tillbaka och höger och vänster och fisken får kroken i munnen, oavsett från vilket håll den än tar betet.
Nu monterar vi en pop - up boilie med dental floss i vit färg. Trä Dental flossen genom rigg - ringen och sen lägger du denna runt två fingrar (pek och det berömda fingret) och sen låter flossen glida ner på det berömda fingret.

Nu har du en stor och en liten ögla och här trä du ena änden av flossen genom 4 gånger och stramar sakta och du får en glidande stoppknut. Detta är beskrivit på annan plats på bloggen!
Centrera tråden runt betets mitt och dra sakta åt knuten tills pop - up boilien sitter fastlåst och nu kan du strama det hela rejält.
Trimma knutens linändar så nära boilien med en bra sax eller Braid blades och ...
... sen värmer du dessa ändar med en tändare och det bildas två små ihopsmältade kulor och denna pop - upp kommer aldrig att ramla av och väl i vatten, sväller betet upp ytterligare och sitter sen i evigheter.
Vrid sakta runt betet, så stoppknuten hamnar nere vid rigg - ringen och samtidigt kan du centrera Dental flossen, om denna inte satt bra centrerad och din rigg är klar för fiske.
Det är så enkelt att byta beten på denna typ av riggar och du kan hemma i värmen knyta flera pop - ups i olika storlekar, färger, dofter och ha dem liggandes i dippburken eller inte, valet är ditt!

Riggens funktion: Den står stilla på en hård botten och sjunker ner lite på en mjuk botten, genom det stora blyhaglet (AA eller SSG) Den flyttar sig inte och haglet ser även till att hålla nere kroken i fiskens underkäke, tillräckligt länge för att fisken ska få panik och blyet tar över.

Den kurvade Shrink tuben gör att kroken vänder sig blixtsnabbt och får fäste, det långa D:et ger betet mycket frigång, vilket leder till att det mesta av kroken exponeras och betet hamnar nere mot kroköglan, det ger suveräna hookholds.

Den vita eller annan väl synlig färgen på ditt bete skriker ut sitt budskap och väcker fiskens nyfikenhet bland andra beten och med en sylvass Long Shank krok, så ska det ganska mycket till, för att fisken inte ska fastna och än mer till, innan den mot all förmodan, skulle kunna göra sig av med riggen. Try it och gör det nu till helgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.