tisdag 15 oktober 2013

Stiff Hinged Swimmer - rigg mm.

Terry Hearn och många med honom kan inte ha fel, 4 av Terrys 6 Engelska 50 pundare har fallit för denna styva rigg, som har så mycket rörelse och samtidigt en lagom styvhet, som gör det svårt för karpen att bli av med bete och krok.
Jag gör min med Amnesialina i clear color och oftast har jag 25 lb i den långa delen till blyet och 20 lb mellan länken och kroken.

Det är viktigt att antingen ha en link loop eller en ögla i andra änden mot blyet, så riggen kan röra sig i en cirkel runt sänket.

Du har ett större blyhagel precis bakom crimpen på den långa delen, om du vill ha att riggen ska stå fast och stilla på bottnen.

Vill du har den liten balanserad, så monterar du Tungstensputty där, inte som det visas, över det lilla lekandet, då går mycket rörelse åt spillo!
Närbild på det lilla D:et som är karakteriskt för en Swimmer - rigg och en 3 mm rigg - ring. Jag använder inte Choddykrokar, utan en vanlig Korda Wide Gape, som enligt mig passar bättre för dessa styva material. Har man lite mjukare material som typ ett coated material, så fungerar det bra med Choddys.
Detta ger riggen stor rörelsesfrihet och den tyngre delen, den långa Amnesialinan till blyet sparkar ut riggen, så denna ligger raklång längs med bottnen och det gör att karpen får direktkontakt med blyet.
Jag crimpar mina riggar med Wychwoods Crimp Tool och Carp Crimps, du hittar dessa saker hos www.metebolaget.se.
Pop - up betet knyts till rigg - ringen, som jag berättade i mitt senaste inlägg och sen kurvar du linan mellan kroken och ring - swivel.
Ganska aggressiv eller hur och när väl krokspetsen har prickat fisken, så pressas spetsen in av den styva linan och sen är det över, oftast innan blyet fixar resten.

Jag lämnar lite options för er genom följande bilder, så får ni prova er fram till vad ni tycker är bäst eller enklast för er, alla presentationer fungerar väldigt bra!
 Variant på Swimmer - rigg.
 Long D - rigg. som går att justera D:et på via den lilla bit tube.
 Dubbla pop - ups fungera bra på Stiff Hinged, Chod och Heli - riggs.
 Här har jag använd en Boilie Spike i stället för en rig - ring.
Här glider boilien på krokskaftet på en teardrop - ring mellan två Widgets och dessa kan justeras på krokskaftet, allt efter hur mycket rörelse betet ska ha.
Om du får svårigheter med karp som inte fastnar på din pop - up rigg, så gör denna rigg! Lägg linan dubbelt mot krokskaftet och ha en 3 mm rigg - ring i öglan som bildas.

Låt 5 - 10 mm av det styva riggmaterialet sticka ut och gör klart knyten som är en vanlig Knotless knot. När karpen tar betet i munnen, så vidrör överläppen den lilla styva delen, som sticker ut och detta pressar ner krokspetsen i underläppen och din matta blir blöt!
Här en Off - lead rigg, så enkel att göra och så effektiv inne bland näckrosornas grönska. Gör längden i 20 - 50 cm, men gör inte öglan i änden, förrän du vet hur högt denna rigg och bete ska stå över ditt bly. Vi kan kalla detta för en kort Zig - rigg!

Supereffektiv! Karpen går ner och tar betet och krokar sig mot blyet, när den rätter upp sig för att simma vidare. Prova denna rigg bland växtligheten!
Chod eller Heli - riggen! En leadcoreleader på 1 meter och upp till maxlängd vad du kan kasta med ditt spö, två rubberbeads bestämmer frigången eller längden den korta riggen ska få röra sig eller hur djupt det hela ska kunna sjunka ner i mjuk botten.

En bra rigg som du i princip kan kasta överallt och ändå veta att ditt bete syns för fisken, karpen krokar sig oftast mot den strama leadcoren eller mot pärlorna och det sker oavsett åt vilket håll karpen går med ditt bete.
Mjuka D - riggs har också plats i vårt fiske, dem flesta använder styva material, så gör du tvärtom, så ökar du dina chanser.

Följ inte vad andra gör, då får du samma resultat, ändra dig till det motsatta och du ökar dina fångster, genom att karparna inte är van vid att hantera dina riggar.
Long D - rigg, knuten på en Long shank krok, stor rörelse och betet glider tillbaka, när karpen blåser ut betet, men kroken stannar förhoppningsvis kvar i munnen, då hela krokens längd är exponerad.
Samma princip, fast här är det en Long Shank Salmon hook och rig - ringen glider på en fastlindad bit Amnesialina, den gav ett par i Stråken för några år sedan.
Mjuka material knuten Knotless style på en Korda Kurv Shank i storlek 8 och en pop - up i storlek 10 - 12 mm verkar väldigt bra.

Rig - ringen glider på krokskaftet mellan två Widgets och karpen har svårt att bli av med betet, innan denna kroktyp vänder sig och hittar fäste.
Jag skulle nog kunna skriva en hel bok och riggar för pop - ups, men det räcker för denna gång och här är vad jag använder nu för tiden eller inom kort.

En Gardner Covert Choddy i storlek 8, ett vanligt hair, som knyts fast med en 8 varvs knotless knot och som hairstopps, har jag en fake maggots som ger lite effekt i form av avvikande färg och nyfikenhet hos fisken, samt ett AA - hagel som håller det hela nere mot bottnen och du ser här hur det ska se ut.

Går du tillbaka på bloggen till november förra året, så ser du mina resultat och hookholds med dessa riggar. Det var allt för i dag, prova dig fram till vad som passar karpen och dig i dina vatten, tänk på att nu är vattnen ganska klara och beten med fluorofärger eller vit är dem som karpen lättast hittar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.