torsdag 10 oktober 2013

Varför Kurv Shank krokar i mitt fiske?

Denna rubrik kräver nästan att jag förklarar mig lite närmre kring dessa suveräna krokar, som med sin styrka, skärpa, form och prickningsförmåga, har blivit mina två favoritkrokar sedan väldigt länge. 

Jag talar om Gardners Mugga och Kordas Kurv Shank krokar här och jag använder oftast båda i storlek 8 under hela året, men under den kalla årstiden, var det kan var svårt, så går jag ner på en storlek 10.
Korda Kurv Shanks, en stark krok med fina egenskaper som Teflon finish, super vassa och håller skärpan väldigt bra, även på hårda sand och stenbottnar.

Kroken får ett väldigt bra grepp i fisken, där kroken hittar fäste och det kan vara svårt att få ut kroken utan Peng eller tång, en superkork som jag använder mycket under hela året och verkligen kan rekommendera.
Kordas beskrivning över Kurv Shank kroken, det står här att denna krok är en custom design för att klarar alla situationer. Njaa, det klarar den tyvärr inte i mina ögon, men den är ett måste för en KD - rigg, där har dem rätt!

Kordas Kurv Shanks finns även i en Captor version med en camo coating, dem ligger skyddade i en ask och har ett skydd över krokspetsen, dessa krokar ligger på 69 - 79 kronor per 10 krok och vanliga kroken kostar 49 kronor.
Mugga, Mugga från Gardner Tackle, vad kan man säga om denna suveräna krok som inte redan har sagts, det är inte mycket, men jag ska ändå försöka förklarar varför den är bra, varför jag använder den och varför jag kan rekommendera den.

Styrkan i det tunna gods är superstark, vassheten och den tåliga spetsen, ungefär samma form som Kurv Shanks, men lite bredare i gapet och lite längre skaft, ger bättre krokfästen och snabbare vändningar i karpens mun och för en KD - rigg med styvt hair av nylon, så finns det ingen bättre krok på marknaden!
Bra beskrivning som sig bör, Covert Stealth design ser till att kroken inte syns särskilt bra på olika bottnar och styrkan har gjord, att jag aldrig har behövt att gå upp i krokstorlek.

Mugga finns även i en Covert kontinental version, samma krok med lite tjockare gods och i storlekar 2 - 4 - 6. Priset för original Mugga och kontinental Mugga ligger på 49 kronor per 10 krok.
Här ser du båda krokarna tillsammans, Kordas Kurv Shank till vänster och Muggan till höger. Det är samma storlek, men det skiljer sig en del i storlek, form och bend!

28 graders in-turned eye hos Korda kroken och Muggan har 25 grader in-turned eye, det jag gillar med Muggan är det bredare gape, det får rum lite mera flesh, blood and bone här och det kan många gånger vara just det lilla som fattas, för att kroken ska hitta ett bra fäste.

Jag ska nu på dem kommande bilderna visa er varför dessa krokar är så bra, när det gäller att pricka en försiktig fisk och varför dessa krokar väldigt sällan släpper greppet.

Jag har försökt att göra alla dessa bilder på samma sätt, men det är inte lätt utan hjälp eller kamerastativ mm, men det ger en liten fingervisning!
Gardners Mugga går rakt in med spetsen och det blir nästintill en rak linje mellan krokspets och linan som pressar in kroken.
Exakt samma sak sker med en Korda Kurv Shank och båda dessa krokar river inte sönder fiskens mun, utan krokspetsen går in rakt och stannar där.
Tar vi en Long Shank krok, oavsett märke, så blir det inte en rak linje, utan krokspetsen dras in betydligt brantare och det tar tid innan kroken har pressats in i fiskens mun och det blir ett större hål, där kroken gick in och det kan göra att du missar eller tappar fisken under drillningen.
Det blir än värre om vi använder oss av en Wide Gape krok, som denna och den har en in-turned point, en inåt böjd krokspets.

Visst det är bra och starka krokar för Hook and Hold situationer, men en rak spets penetrerar snabbare och det gäller att ha linan tight till fisken hela tiden!
Tar vi sen det som dem flesta gillar, en Wide Gape i storlek 4, men rak spets, eller in-turned point eller ännu värre, en Wide Gape krok med in-turned point och reversed shank, som visat här.

Då ser det onekligen konstigt ut och det tar lång tid innan kroken kommer in och fastnar på ett bra sätt, hur stort bly behövs för att driva in denna krok? Klarar ditt spö att pressa in kroken helt på 120 meter?
Det finns en tendens att använda stora motbjudande krokar, det är totalt onödigt, titta på vad som används i exempelvis Engelska vatten, det rör sig om krokstorlekar mellan 6 - 10 och det räcker hur bra som helst, man landar varje år fisk över 50 lb på storlek 8.

Bilden är min senaste karp, som fick sig en fin upplevelse med en Mugga i storlek 8 och ett styvt nylon hair och den kroken släpper aldrig sitt fäste.

Det var en liten karp, men den kunde ha lika väl vägt 15 plus och den hade inte blivit av med verken krok eller mig! Prova att minska dina krokstorlekar, det gör tävlingsmetaren, när fisken är trög.
Här har en Korda Kurv Shank i storlek 10 gjord sitt jobb, en liten superstark krok som låg gömd under denna snowman presentation och karpen märkte aldrig verken tyngden av kroken, den såg aldrig kroken, allt sögs upp och sen var det över.
Här en Kurv Shank i storlek 12, en vidrig decemberdag för några år sedan, regn, hagel och snöslask gjorde fisket besvärligt, men den lilla kroken och en 10 mm vit boilie räckte för dagens ända napp och det är väl det som räknas, att man lyckas lura dem eller?
Mindre krokar ger dig flera napp, det är så kalla fakta det bara kan bli och Kurv Shanks och Muggas är dina bästa vänner på en KD - rigg, oavsett om du har mjuka eller styva hairs.

Dem nämnda krokarna prickar flera försiktiga fiskar och du får flera karpar på din matta, du vill ha fisk, så prova dessa krokar i storlek 8 och du kommer att inse att dem där storlek 4 som du har kvar i asken, dem kan du bogsera hem bilen med, den dagen den lägger av!
Mindre krokar penetrerar bättre på alla avstånd och framför allt om du fiskar på långa avstånd, prickningen av fisken är den samma, men spöets press eller lyft pressar in kroken och du kan drilla i lugnt och ro i vetskap att kroken inte tappar greppet.

Det var allt för denna gång, nästa inlägg kommer till stor del att handla om Delkims nya Smart clips, som jag bara var tvungen att köpa mig. Fina små clips med stora fördelar, jag ska skriva om dem och sen testa dem under den kommande helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.