lördag 11 september 2021

Stort tack Anders!

Vi hoppar här fram en vecka till den 30 Augusti, en vecka var regnet pissade ner och jag mäskade platsen ett par gånger varje dag. Men bara mindre mängder, lite oftare och mera spridd, och lite längre ut. Dem färgade männen gillar inte dessa vädertyper och dem höll sig borta, tror jag, det fanns inget skräp efter dem i alla fall.

Vädret skulle bli soligt framåt dagen, vinden ganska svag från ostnordost och det hela kändes bra, det borde ge fisk med tanke på den syrekick fisken hade fått och en liten temperatursänkning. Det är jo nu dem börjar frossa och bygger upp fettlagret inför den kommande vintern ... Det kändes bra helt enkelt!

Högt vatten och trångt!
Jag visste att platsen skulle bli extra trång att sitta på, men var förberedd på detta faktum och det tog lite längre tid att placera grejerna och framför allt att lägga mina mäskboilies och riggarna rätt.

Jag ökade kastlängden med en halv spölängd, kände efter och klippade upp linorna på spolarna. En mesh-bag med riggfoam gjordes till varje spö för att kunna mäska rätt och exakt, var jag ville med lite spridning och det gick bra.

Bra med dränkbar Pod!
Allt hittade sina platser, Matrixpodden dränktes och spöna ordnades med tre Helis och med tre Fruit Beast pop-ups i 14 mm. Riggarna placerades en efter en, riggfoamen kom till ytan och mina stinkande mäskboilies lades perfekt runt varje rigg.

Lite tight var det, men så är livet, när han däruppe öppnar kranen och glömmer att stänga den och vi härnere har bara två val, antingen att anpassa sig efter det hela eller stanna hemma och efter en vecka utan fiske, så var mitt val inte så jävla svårt!

Första kom och fick lite vila i slingen.
Efter en extra koll på att allt var rätt, så kom kaffet fram och sen lite förberedelser av extra riggar, som jag alltid har klara, för snabba byten och mitt i detta kom runnet med en sanslös hastighet. Den gick tvärtemot alla andra raka vägen in i näckrosorna på min vänstra sida och det blev lite tufft att få ut den, men det gick.

Jag låter karpen vila en stund i slingen och sitter och funderar ut, vart jag ska ställa stativet och ta mina bilder. Jag behövde inte spekulera, det kom tre orangeklädda från Kommunen och hjälpte mig och man bugar och tackar för hjälpen och sen fick Karpen sin efterlängtade frihet.

Fotohjälp av Nybro Kommun, inte illa!
Kroken kollades, allt byttes ut mot en ny rigg med samma pop-up och placeras ut och 20 stycken 15 mm boilies spreds runt riggen och stillheten lade sig igen. Jag myste, ingen blankning, den var borta och kanske finns det mera att hämta? Om jag bara visste ....
Än en gång ligger slingen ute!
Nya riggar var klara för byte, jag sitter och myser, molnen blir ljusare och solen är på väg. Denna gången ljög dem inte på SMHI och allt kändes bra och trevligt.

Jag skrattar åt mig själv! Här sitter man och spanar efter tecken, som exempelvis bubblor mm. Det blir inga bubblor på denna plats, bottnen är hård som ett kacklat badrumsgolv, med minimala ansamlingar av silt och gräs, men detta sitter i bakhuvudet och allt avbryts av ett nytt run.

Denna gång är det mittenlarmet, som håller på att brinna upp. Fisken tar lina och är galen som få, men den drar åt rätt håll och jag ser den inte förrän den är nära håven. Den resar upp ryggfenan och jag ser direkt att det är "White Tip" och den har varit lite av en target fish, sedan jag tog den på floaters på Udden den 22 Juli i år.

Sakta, men säkert hamnar den i håven och jag pustar lättnad ut och glädjen sprider sig. Snabbt läggs den i slingen för lite vila och fotoplanering. Ny rigg läggs ut och återigen 20 nya boilies sprids. Lite kaffe blir det under tiden jag ordnar riggen, som lurade fisken och ny pop-up monteras och riggen hängs upp och då rasslar det till igen på högre spö!

Inte det optimala, men nu finns här två fiskar!
Den fighten är galen, karpen ger sig inte, utan ger allt och lite till och jag får håva den 30 meter bort! Glädjen är stor, men jag inser att jag har ett väldigt stort problem, bara en sling och ingen säck med mig och jag vill ha bilder på dessa fiskar!

Jag vet att man aldrig ska ha två fiskar tillsammans, men jag gör ett undantag och lägger dem i slingen med huvudet åt var sitt håll och sen ringer jag till Anders, som kommer ner inom 10 minuter för att hjälpa mig. Du är en Ängel!

Dagens fotograf: Anders Carlsson.
Anders kommer och fiskarna är lugna i slingen och jag bedömer, att vi kan ta lite kaffe och planera fotograferingen, vi sitter kanske 10 minuter och planerar. - Det var gott kaffe och jag bjuder på en ny mugg, under tiden jag häller upp, säger Anders pekande - Du har Karp i näckrosorna på spetsen, jag såg bladen dela sig.

Jag sade till honom att precis där ligger en rigg och 7 sekunder senare går vänstra larm för full rulle och jag undra vad i hela friden, som händer denna dag. Fisken tar lina och vi kan bara beundra spolens hastighet.

Jag får stopp på Karpen och vänder den och nu går den djupt, men ut mot sjön åt höger och sen går den fast. Det tar nog 5 - 10 minuter, innan jag lyckas få loss den med enorm press med spöt och så småningom, får den kyssa håven.


Karpen som avbröt vår kafferast!
Den hamna snabbt i mattan, kroken åker ut, Anders tar kameran och vi förevigar den direkt under lugna förhållanden, det går snabbt, väldigt snabbt ... Jag har ju redan två fiskar i slingen som väntar!
En Targetfish! Jag ville fånga White tip på boilies, Job done!
Från slingen till mattan med den första och den andra får vara i slingen i väntan på sin tur och det hela går anmärkningsvärd väldigt lugnt och bra till och efter lite bilder, sätter vi tillbaka White tip.
Fjärde fisken var detta krutpaket ... Shit alltså!
Samma sak gäller med nästa Karp, lite piggare i mattan, men allt löser sig på bästa sätt och Anders tar lite bilder och jag ger den lite medel på en blemma, som den troligen hade fått under fighten och sen ser vi den simma ut i sjön, med sitt lite blåaktiga skimmer runt sig, det är fint det!
Det skulle bli en till, innan hemresan.
Anders ska handla åt morsan och ska vidare, det blir en kopp till, innan vi skiljs åt, jag tackar för hjälpen och återgår till fisket. Det blir lugnt på platsen under flera timmar och man förstår varför, 4 landade fiskar, det är bra det! Nästan för bra!

Fram åt eftermiddagen vid 16-tiden, räcker det för mig, mina batterier är laddade och jag börjar sakta att plocka ner grejerna för hemgång. Allt är klart, förutom två av spöna och då drar det iväg igen på mittenspöt och efter en liten runda ibland grönskan, kan jag pressa en mindre fjällkarp i håven.

Nummer fem! Vad händer? Jag tar ingen bild på denna Karp, som kanske ligger runt 3,5 kilo. Jag ångrar dock lite, att jag inte tog en bild på denna skapelse i den vackraste mässingsdräkten, jag gör det nästa gång vi ses, jag lovar!

Stor skillnad på vattenståndet, bilden är från 23 Augusti.  
Fem fiskar på ett dagpass, det hör inte till det vanligaste, men ibland så händer det och vem kam klaga? Inte blir det jag, ett strålande väder och ett strålande fiske, gott kaffe, ett bete dem inte kan låta bli och gott sällskap.

Jag fortsätter att mäska lite till på platsen och Anders sista ord - Bara ring om du behöver hjälp, dem orden sitter kvar och dyker behovet upp, så pinglar hans mobil. Tack Anders! Jag vill önska er alla skitfiske, pass på nu var dem börjar åta upp sig inför vintern, hösten är snart här, en suverän tid för oss som fiskar Karp!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.