måndag 4 oktober 2021

Förberedelser inför kylslaget fiske.

Hej på er! Det har tyvärr inte blivit något fiska sedan sist och det på grund av en idiot, inte har skickat däcket jag beställde redan 21 september! Jag ringde dem och sade min mening om dem och i dag, ska det skickas och vara framme på onsdag ... Vi får väl se! Så med lite tur, så är man snart på gång igen.

Har jag spillt min tid? No way! Mina förberedelser inför den kalla perioden har fortskridit i samma takt som planerad. Varje detalj har gåtts genom och allt är klart, lite ska beställas inom kort, men jag är klar och förberedd! Ska bara ha hem däckhelvetet, fixa lite soppa till silverpilen, sen ......

Sloppy mix, som sprider doft och håller karpen kvar.
Jag fick mig en fin fisk, ett mål jag hade, men den kom så snabbt och det är väl bra på sätt och vis och jag går fortfarande 4 cm över backen. Men det finns andra karpar, som jag vill lyfta över mattan i gölen och som vanligt, så gör jag mitt bästa, för att jag ska lyckas.

Hur många individer det finns i gölen, det är svårt att säga, en del dog tyvärr och nya har satts ut och fisket, enligt vad jag har hört, så är det tufft och man blankar! Det är väl så fisket ska och borde vara eller hur? 

Tufft för det gärna vara, men blanka, den biten gillar jag inte och man får kämpa lite hårdare och för min del, så börjar allt på hemmaplan med att tillverka föda, som Karpen gillar, äter med girighet, förtroende och framför allt, håller den på platsen och dessa bilder visar er hur jag går tillväga!

Spod/Spomb mixar klara.
Mycket mix, ca 24 kilo och det blir en bra mängd och jag tror att jag klarar mig fram till nyåret, om inte så gör jag bara ett par hinkar till, föda ska dem ha!
Boiliehalvor för mäsk.
Då jag oftast letar efter och fiskar på mjuka bottnar med Silt och ganska mycket Chod, så vill jag ha att mina beten som sjunker, ska sjunka sakta och här kommer boiliehalvorna in i bilden, dem lägger sig fint uppe på Chod och i det översta lagret av dyn.
Halvor i en annan smak.
Jag blandar alla möjliga boiliestorlekar och har det i min sloppymix och alla tyngre ingredienser, som vi kommer till, sjunker sakta ner och lägger sig, medans slasket sprider ett moln av doft och Karpen dras till platsen och där hittar den mina godsaker .... och mina riggar.
Dynamites boilie Chops.
Dessa små bitar av fruktiga boilies som Dynamites baits tillverkar, kommer i 2 kilos påsar och är en perfekt partner i en sloppy mix och dessa lägger sig fint, så Karpen hittar dem och den hålls kvar på platsen länge.
Boiliemix för mäskning.
Här en salig blandning av hela boilies, dessa kan användas i mixen, men även spridas lite runt i området eller användas i en mesh-bag runt krokbete,t om man vill. För det mesta använder jag dem, när platsen är etablerad och fisken är på plats.
Hela, halva och chops.
Ibland behöver man inte mycket beten för att få ett run och jag gör oftast 15 mindre mesh-bags med denna blandning och lägger ut fyra bags i en fyrkant med en catapult och en bag monteras vid mitt krokbete, som placeras i mitten av fyrkanten.

Karpen hittar en bag, oavsett vart den kommer ifrån och kan äta utan att känna någon form av rädsla och till slut, är garden nere och den står framför den farliga bagen med riggen.

Tigers, mina egna handplockade med Chili och Dynamites.
Tiger nötter är bra året runt, jag använder ofta krossade tigers, flingor, hela och halvor. Dynamites är väldigt bra, men jag gör mina egna med stark Chili och handplockar dem, jag vill ha som krokbeten.
Birdy Nam-nam.
Många säger att partikelbeten inte fungera under den kalla årstiden, BULLSHIT! Det fungera bra, riktigt bra och ingen kan övertyga mig om något annat, det är bara att titta på mina bilder från gångna höst och vintrar.

Birdfoods, som kan köpas lite överallt, är så enkla att tillverka. Lägg ner den mängd du önskar i en kylbag, tillsätt dina kryddor och blanda det hela ordentligt och tillsätt sedan kokande vatten, så allt täcks med 3 cm och nästa morgon, är dina godsaker klara för fiske!

Maize och lite till!
Majs i alla dess former älskas av Karpen, inget bete är mera instant, än majs! Så självklart ingår dessa guldkorn i min mix! Blötlägg majskornen under minst 24 timmar, gärna längre och koka dem under 35 - 45 minuter och det är klart för fiske. 

Ett tips här, är att tillsätta en flaska mörk Sirap 750 ml per 3 kilo majs och 150 gram Himalaya salt och gör det innan du kokar majsen. Karpen gillar sötman och den behöver mineraler året runt!

Stickmix 50/50 för test.
När väl den rätta kylan kommer, så behöver vi inte så mycket föda, vi har jo etablerad platsen, fisken är där eller inom ett kort avstånd och nu minskar jag mängden föda till lite spridda boilies och sen endast en liten stick, vid mitt krokbete och på bilden ovan, är vad jag ska testa!

Efter fisket mäskar jag som vanligt, fast lite mindre mängder, man vill jo hålla fisken i rörelse, så länge inte isen hindrar en och här får man tänka till lite: När fiskar man igen, hur mycket ska man lägga ut mm.

3 cm stora Mesh-bags.
Små sticks eller mesh-bags är det bästa, fruktig eller kryddig doft lockar fram Karpen och dessa 3 cm stora bags, ger endast en liten mängd, som en Karp kan suga i sig ganska snabbt och har du rätt rigg, vass krok och bra krokbete ståendes eller liggandes i denna mängd, så .....
Degpasta.
Behöver jag degpasta? Egentligen inte, jag har suveräna krokbeten, men under den kalla årstiden, så gäller det att ha lite extra doft. Man ser kanske en Karp visa i ytan någonstans, bubblor eller så kanske du fiskar som jag, med ett roving rod, ett spö som kastas runt på olika ställen?

Där har du degpastan arbetsplatser och du gör den enkelt med 1 ägg och lite mix, doft, krydda eller vad du önskar. Se till att mixen får vila lite innan du använder den, den ska vara smidig, så du kan forma den runt ditt krokbete.

Gör ett test hemma, pastan ska kunna lösa upp sig inom 45 minuter. Andra användningsområden för degpastan, är att du kan rulla "boilies" av den och skjuta ut lite runt dina krokbeten, en svinkall vinterdag eller så kör du med en mesh-bag med 3 boilies och en kula med degpasta. Prova får du se!

Detta var bara en liten del av mina förberedelser inför den kommande vintern och det kommer mera nästa gång, vi ses här. Det är inte bara att lägga ut en massa boilies och tro att allt är klart. Jo mer noga man är med sin hemläxa, jo bättre blir resultaten, ett faktum, vi inte kan bestrida! Skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.