lördag 9 oktober 2021

Förberedelser och tips!

Vi fortsätter med lite tips och förberedelser, så du kan fortsätta att skörda framgånger framöver och som vanligt hoppas jag att du tar till dig lite av detta. Jo effektivare man fiskar, jo flera karpar landar du, så enkelt är det! Det händer inte under varje fiskepass, vi blankar alla, men vi kan och ska göra vårt bästa av situationen, varje gång vi ska fiska och ha gjord vårt bästa, mer än så kan vi inte göra.

Har vi gjord vår hemläxa och vårt bästa, så känns det bra och sen finns det andra aspekter som spelar in om vi ska lyckas eller inte och där blir det lite svårare. Men här kommer lite du kan använda och framför allt bör tänka på, innan du fiskar nästa gång.

Dynamite baits boilie Chops, 2 kilo effektivitet per påse.
Det är inte bara Dynamite Baits som har dessa påsar eller större och billiga/udda beten till salu, så leta på nätet och skaffa dig dessa. 

Allt kan malas till pulver eller hackas till mindre bitar eller så använder du produkten som den är. Oftast finns det både fruktiga eller fishy bulkköp att göra och för den kalla årstiden, så rekommenderar jag dig dem fruktiga, fast en del fishmeals fungerar året runt.

Håll koll på vädret och Barometern.
Vädret är en stor faktor i fisket, både för dig, men framför allt för fisken, sol, regn,vindriktning och barometerställningen är viktiga aspekter att hålla koll på och du vet vad som väntar dig.
Håll koll på månfasen.
Månens fas är också viktig, jag har egentligen aldrig brytt mig, men inser att det finns en hel del att lära sig. Oftast är det bäst fiske strax innan fullmåne, en del säger att bäst är det under fullmånens sken, men jag säger något helt annat, så prova dig fram!
Jag använder lite längre hairs.
När det gäller riggar och framför allt riggar som fiskas direkt på bottnen, typ Snowmans eller som här dubbla 15 mm, så har jag oftast lite längre hairs än under den varma perioden av året.

Jag har under sommaren ca 7 mm mellan krokböjen och betet, men under den kalla, ökar jag till 15 mm och mina hookholds blir betydligt bättre.

Effektiva riggar som vänder sig rätt
Curve Shanks knutna med en knotless knot och silicone tube nere i krokböjen, ser till att dina krokar hittar fäste i karpens underkäke direkt den tar dina beten. Tubingen kan gå sönder och det är grunden till att jag har en i reserv längre upp på kroken.
Små eller stora PVA-mesh bags?
Små eller större sticks eller som här Mesh-bags, ja det är frågan och oftast är det situationen som bestämmer. Själv använder jag väldigt små, som bara är en munfull för karpen, men ibland krävs det lite större, typ om riggen ska ligga ute hela natten eller under längre perioder och då ger jag dem lite extra olja, något jag kommer till.
Bästa beviset på att dina beten fungerar!
Att det du mäska med, rinner ur fisken, det är det ultimata beviset för att dina beten är effektiva. Fisken äter vad du har gett dem och ingen känsla är bättre och förtroendet stiger skyhögt.
Svart peppar och Chiliolja.
Lite olja med kryddor är bra under den kalla årstiden och som jag nämnde för, så ger jag mina sticks eller bags lite olja, om dem ska ligga ute en längre tid.

Karpen gillar dessa och man ser ofta blanka fläckar på vattenytan över riggen, strax innan runnet kommer. Du gör dessa oljor enkelt själv, genom att röra ner grovmalen Svart peppar eller Chiliflingor i Solrosolja och sedan kokar du upp oljan, sänker temperaturen, så oljan endast sjuder under 10 minuter.

Därefter låter du oljan kallna och häller det hela i en flaska och du kan använda den direkt i fisket eller låta den stå upp till en månad, den blir egentligen bara bättre med tiden.

En miljon fakemaggots!
Mitt bästa tips för att hålla karpen kvar på platsen länge, det är definitivt ris! Koka upp vatten och tillsätt riset i den mängden du önskar och koka riset under 5 minuter.

Nu tillsätter du den färg, doft, sötma du önskar och rör om och lägger på locket och dagen efter har du en miljon fake maggots med önskad doft, sötma och färg, bara att slänga i din sloppy mix, i en Spod/Spomb eller blanda ner i din stick mix. Karpen älskar detta och den hålls på plats enormt länge!

Var noga med mäskningen.
Var ytterst noga med mäskningen när du fiskar, efter avslutad fiske, så kan du sprida mäsket mera. Även här finns det variationer som typ att mäska spridd innan fisket och när man väl fiskar, så koncentrerar man det hela till en liten yta, där riggen skall ligga.

Jg föredra det sista, men sprider mina boilies, då fisken ska röra på sig mellan mina beten och inte stå stilla och äta, en karp i rörelse är en karp i fara om du har en effektiv rigg med en super vass krok.

Spana!
Spana, spana och spana! t är så lite som ska till under den kalla årstiden för att du ska hitta fisken och lyckas. Lite bubbel där, kanske ett huvud där eller en svag rörelse av en ryggfena som bröt vattenytan.

Eller så hoppar dem rakt upp och vältrar sig i ytan, det mesta finns i vår vidunderliga värld. Ett litet spår av en karp, kan leda till din bästa vinter någonsin, det finns alltid flera under eller i närheten av den karp du såg visa sig!

"Bulan" för länge sen.
Det var allt för denna gång, fundera lite över ditt fiske och testa gärna lite av vad jag skriver här. Själv funderar jag på vad "Bulan" i Rismåla göl väger, det är ett bra tag sedan jag såg henne på mattan.

Hon har möjligheten att bli stor med sin längd och med tanke på hur andra karpar i vattnet har ökat, så är det onekligen spännande att träffa henne och en del andra igen. Skitfiske på er allihopa!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.