onsdag 12 januari 2022

Billig, effektiv och trasselfri rigg, men frakten står du för!

Vi fiskar nog alla med mjuka material, som gärna vill trassla sig under kasten mm, det sker oftast med olika partikelbeten, som vi använder och det sker även med boilies. Det händer oavsett om våra beten är runda eller inte, det sker fast vi är noga med att riggarna inte ska trassla sig.

Nästa steg med dessa mjuka material, är att dem inte lägger sig riktigt på bottnen och så har vi ett mjukt hair, var t ex ett par Tigers nuts kan trassla ihop det hela och driva oss till Nuts! Rannsaka dig själv, hur många gånger har följande hänt dig? 

Du vaknar upp och inget har hänt under natten och morgonen, bästa perioden för ett run är över och du vevar in ett trassel utan dess like? Det har nog hänt oss alla och nu kanske vi kan eliminera dessa trassel, helt går nog inte, men du kommer att komma en bra bit på vägen efter detta!

Här är vad du behöver.
Du behöver en krok typ Choddy, en hookbead, en AT-Sleeve, en stark nylonlina i 0,40 mm och en hairneedle. Det kan gå med en wide gape krok med rak spets, men jag föredrar en Choddykrok med utåtriktad ögla.
Trä på en hookbead på krokskaftet.
Börja med att trä en hookbead på kroken, den ska sitta som på bilden, med den platta änden mot krokens ögla, går det trögt, så kan du fukta det hela med lite saliv.
Gör din Knotless knot som beskrivit.
Nu bestämmer du riggens längd och klipper av denna bit. Gör en liten ögla i änden, den blir din ögla för hairstoppet och se till att öglan inte blir för stor, den ska helst sitta i mitten av ditt bete.

Därefter gör du en Knotless knot var du gör 7 varv ner och tre tillbaka över knuten och avslutar som vanligt och se till att hairet ligger rakt och fint.

För upp hookbead till knuten.
Nu trycker du upp din hookbead så hårt du kan mot knuten och direkt dras hairet ut, som du ser på bilden. Vi har nu skapat en väldigt aggressiv rigg med ett styvt hair, som inte kan trassla på grund av styvheten. Den styva nylonlinan trasslar sig inte och den sjunker snabbt.

Vi har ingen som helst form av tubing, som förlänger kroken eller stänger det breda gapet och Karpen har svårt att hantera dessa riggar och med en stark och vass krok, så kommer den inte undan. Ska säga det att nylonlina kostar inte skjortan och köper du en spole i clear, brun och grön, så har du rigg material väldigt länge.

Det är viktigt att hairet ligger i linje med krokskaftet!
Nu är det bara att montera ditt bete och se till att ditt hair ligger i samma linje som krokens skaft, vilket är lätt att justera.
Ögla med Fig. 8 knut och kort AT-Sleeve.
Nu trår du på en kortare AT-Sleeve på linan och därefter gör du en mindre ögla i änden med en Fig 8 knut och fukta med saliv innan du stramar den, samt trimmar den med en sax. Fäst öglan över din QC-Swivel och för upp AT-Sleeven, så allt låsas fast och det är klart att presentera för Karparna.
Den färdiga riggen för dina sjunkande beten.
Riggen är så otrolig enkel att göra, kostar inte särskild mycket, trasselfri och väldigt effektiv. Längden bestämmer du själv efter bottenförhållanden mm och mycket mera finns det inte att säga om denna rigg som är för sjunkande beten.
Gör ett kortare hair för pop-up betet.
Men om man nu vill växla till att fiska med flytande beten (pop-ups) så är det bara att göra exakt likadant, samma material mm. Men gör ett kortare hair, som passar till ditt bete och bäst är att montera betet i öglan innan du knyter fast kroken, så blir det perfekt.
Tyngd och du kan variera höjden på din pop-up.
Nylonlina är son sagt styv och det kan vara lite knepigt att använda denna typ av styva linor och få en ex-vis pop-up att ställa sig rätt.

Lösningen på detta är att du tar en 10 - 15 cm lång bit baitfloss och lägger den dubbel. Därefter gör du en liten fin stoppknut på mitten av din rigg och stramar knuten, se till att ena tampen på din baitfloss är längre än den andra.

Klipp av den korta flossbiten och den längre behåller du och klämmer fast t ex ett BB eller AA-hagel på baitflossen, där efter värmer du änden med en tändare. Bilden visar hur jag menar och alla bilder, kan du trycka på och dem blir större för bättre synbarhet.

Knuten är nu glidande och du kan flytta den fram och tillbaka och ställa in just den önskade höjden, som ditt bete ska stå över bottnen. Även denna rigg är trasselfri och har exakt samma egenskaper som den tidigare för sjunkande beten.

Den variabla och färdiga pop-up riggen
Jag tycker du ska prova dessa riggar, det finns så mycket positivt, billiga, effektiva, trasselfria, tuffa för Karpen att kringgå, lugn i själen och snabba att göra ... Behöver vi egentligen mera? Jo, lite önskan om skitfiske, det behöver vi nog alla! Nästa gång titta vi på ett annat stort problem: Hur fungerar det med Heli - set ups och PVA-Mesh-bags, inte särskild bra eller hur? .... Vi löser det nästa gång vi ses!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.