lördag 15 januari 2022

PVA-Mesh bag och Heli-riggar, går det?

Oftast förknippas fiske med en så kallad Chod-rigg, att man fiskar lite överallt och över viken botten som helst. Det kan vara att man fiskar på en synlig karp. eller fiskar över spridda boilies eller bland en tight mäskning, allt detta fungerar bra, men ibland vill man ha lite extra just vid krokbetet och att byta hela riggen till en med leadclip med kalla händer, är inte det roligaste.

Nu kommer frågan upp direkt, går det överhuvudtaget att fiska på detta sätt med tanke på att Mesh-bagen vill dra upp gummipärlan under kastet? Jo, det går om du bara följer dessa bilder och gör rätt! Jag har sett folk försöka och har man ett säker tackel, var pärlorna lätt kan glida av, så fungerar det inte särskild bra och skulle allt landa samlad, så har du pärlor som sitter för hårt och ett livsfarligt tackel för en karp, då den inte kommer loss vid ett linbrott!

Vi råder bot på detta här och nu och skulle du vilja bli av med blyet, så kan du använda en tunnare lina istället för en braid eller ha blyet knuten med en tunna lina i braiden. En fördel är också att om blyet stannar kvar under fighten, så dinglar inte blyet och träffar karpens ögon. 

Anpassa länken till dina PVA-Mesh bags.
På bilden ser du två bly, till vänster ett 4 oz Zip-lead och till höger ett Pear-lead på 2 oz och för att inte överbelasta dina spö med för mycket vikt, så rekommenderar jag 2 oz bly för detta.

Börja med att göra en bit braid eller tunnare lina, som har två öglor, en mindre för att koppla i din speedlink och en större som går över ditt bly. OBS! Använd inte tunn nylonlina, om du ska kasta långt, den håller inte och ett bly går långt och kan bli livsfarligt!

Montera länken med ett halvslag.
Trä den största öglan genom öglan på blyet och för blyet genom öglan och blyet sitter som det ska. Du kan klicka på bilden, så får du större bild och ser det hela lite bättre.

Nu gör du din Mesh-bag i samma längd, som länken du nyss gjorde och montera bagen med en Stringerneedle eller dylikt och sen kopplar du den mindre öglan i Speedlinken. Längre ner kommer en bild på hur det hela ska se ut innan du kastar ut.

Översta gummipärla kommer att dras upp under kastet.
Här det stora blyet, Johansson ska minsann kasta till horisonten och det med en Meash-bag! Johanssons tackel är så säkert det kan bli, pärlan dras av leadcoren, om linan skulle gå av i kastet och en Karp hittar hans väldoftande pop-up, so far, so good!

Men när Johansson försöker att träffa horisonten, så dras Mesh-bagen upp på leadcoren, då pärlan inte kan stå emot trycket av kastet och tyngden av det tunga bly och allt kan hamna 2-3 meter upp på huvudlinan och det där vill man inte vara med om, jag lovar!

Krokspetsen kan bli skadad och ...
Andra risker är att krokspetsen kan ta stryk mot blyet och sen är det bara ett faktum, att en Mesh-bag roterar inte så värst bra och med tanke på att Johansson skulle ut på 110 meters avstånd, så garanterar jag att han till 95 % har ett fantastisk trassel eller en totalt ihopknölad rigg!
Utan den lilla länken går det inte!
Det går helt enkelt inte utan någon form av länk, som håller bly och Mesh-bag tillsammans under kastet, den övre gummipärlan klara inte detta tryck i kastet och kommer att flytta sig.
Ha inte för långt mellan dina beads!
Här är lösningen! Mesh-bagen sitter på linan mellan bly och speedlinken, kroken fästs i bagen och allt går tillsammans under färden till den tilltänkta fiskeplatsen. Då du har godsakerna serverade, så ska du inte ha för långt mellanrum mellan dina gummipärlor, utan ditt bete ska vara i närheten av bagens upplösta innehåll!
Kroken skyddad och du behåller curven!
Blyet landar först av allt och du känner vilken botten, du har framför dig. Krokens spets kan inte ta stryk, du bibehåller curven i din Chod-rigg, din pop-up reser sig och ställer sig över Mesh-bagens upplösta innehåll ... Kan det bli bättre?
Klart för avgång till fiskeplatsen!

Det hela påminner lite om det gamla bortglömda fisket med Method feeders. Dessa var tunga att kasta, här kan du trimma allt för att kasta långt, typ större bly, mindre bag, allt kan göras strömlinjeformat för att uppnå, den distans man önskar.

Skulle denna rigg, nu hamna mitt i värsta Chodden eller på en väldig mjuk botten, så gör det inget, dels är din krokspets skyddat, pop-up boilien resar sig och blir synlig och om allt dras ner i den mjuka bottnen, så syns betet ändå och resten gräver en hungrig karp fram, utan större problem.

The rest is history as they say och med denna klyscha önskar jag er alla skitfiske och Good luck med din Heli-Meshbag- rigg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.