tisdag 25 januari 2022

Chic Peas (Kikärtor) Ett bortglömd karpbete!?

Chic peas eller Kikärtor, som dessa ärtor heter på svenska, är kanske för många nya ett helt nytt karpbete? Jag vill påstå att detta effektiva bete, har gått i glömska och det är synd! Jag ser ingen som använder dem längre, priset är bra, fast inte som det var en gång i tiden.

Man får ganska mycket beten på 1 kilo Kikärtor, som efter dem är klara väger ca 2,1 -2,2 kilo, så pass mycket ökar dem i volym! Det låga priset, enkelheten att tillverka dem och karpens eftersträvan efter kolhydrater under våren, gör detta ett perfekt bete för alla att prova, men främst er som inte har överskott på banken!

Råa Kikärtor direkt från livsmedelsbutiken.
Det är super enkelt att tillverka dessa ärtor och det tar endast drygt ett dygn och du har en hink med naturella eller färgade, samt doftande Kikärtor till ditt förfogande och det till ett pris., var troligen alla kan vara med.
Tillsätt gärna önskad färg och flavours, eller inte!
Naturella eller inte? Frågan är upp till dig, likaså om dem ska ha en annan doft eller inte. Jag personligen använder dem naturella eller med fruktiga doftar som Tutti-frutti, Pineappel eller Peach och har dem i naturell färg eller som jag visar er här, orange färg som sticker ut lite.
En struken tesked färg räcker långt!
Kikärtor suger upp doft och färgen direkt och inte som många tror att det endast är det lite sega skalet som tar emot. Du får se själv, när du är klar med dina att färgen och doften går rakt genom varje ärta.
Tillsätt vatten, så det står 5 cm över Kikärtorna.
Det är viktigt att du har vatten över Kikärtorna hela tiden, dem står under blötläggning. 5 cm över brukar vara ett bra mått och du har lite extra när dem ska Sjudas i grytan. Använd ljummen vatten.
Veva runt ordentligt, så allt löser upp sig.
Blanda färg och eventuell doft ordentligt, så allt löser upp sig och fördelar sig i blötläggningsvattnet.
Låt stå under lock under 24 timmar. (rumstemperatur)
Ställ hinken inomhus i rumstemperatur med locket på och låt det stå under minst 24 timmar och gärna upp till 36 timmar.
Blötläggningen är klar.
Håll koll på vattenmängden under tiden och rör om då och då. Efter 24-36 timmar, är dina Kikärtor klara för spisen.
Chic peas tar emot både färg och flavours väldigt bra.
Här har du mina efter 24 timmar och du ser att färgen är fin och att dem har svält upp ordentligt, precis som det ska vara och dem blir säkra för karparna.
Dags för grytan, se till att det finns tillräckligt med vatten.
Häll allt i en lagom stor gryta och se till att vattenmängden igen står ca 5 cm över dina Kikärtor och sen är det dags att få på lite värme.
Chic peas ska inte stormkoka, bara sjuda!
Börja med hög värme och så snart det kokar, så slår du ner på värmen, så vattnet endast sjuder, dem ska inte stormkoka, då dem kan gå sönder.
20 minuters sjudande och dem är klara!
Efter 20 minuters sjudande är dem klara, under tiden bestämmer du om du ska använda dem direkt eller om dem ska frysas in till senare bruk.
Fingertestet, då vet du att dem är säkra för karpen.
Ta upp några stycken och gör ett fingertest med dem. Dina Kikärtor skall vara så pass hårda eller mjuka att du enkelt kan nypa sönder dem mellan två fingrar, då är dem perfekta! Om inte, så sjuda dem en stund till!
Efter dem har kallnad, ska dem tillbaka till hinken.
Låt dem kallna ner lite under lock och därefter häller du dem tillbaka i hinken och låter dem stå ett par dagar, om du inte ska använda dem direkt.

Ska du frysa in dem, så ha inte mera per påse, än att påsen kan göras platt, det sparar plats i frysen. En annan viktig sak om du fryser in dem, är att du kan hälla en deciliter av vattnet i varje påse och detta minskar risken för frostskadade beten.

Färdiga Chic peas, klara för fiske eller för frysen.
Så blev resultatet för mina och dem hamnade i frysen. Jag skrev om fruktiga dofter, men vill du ha fiskdoft eller liknande, så går det bra, du kanske ska ge dem en brun färg, samt lite Krilldoft och använda dem tillsammans med dina dyra Krillboilies, det är ett bra sätt att dryga ut sina kostnader för boilies.

Jag fiskar med 1-3 kikärtor på ett hair, ibland bara en och tippar denna med en fake Chic peas, som Enterprise Tackle har i sitt sortiment och man får en liten fin Snowman, som enkelt sugs upp av karpen. Vill man fiska dem som pop-up, så monterar jag en skiva riggfoam i samma färg under Kikärtan och det hela balanseras så det står rätt.

Det var allt för denna gång, ett gäng frågor kring Tiger nuts har kommit och jag tror att vi tar det nästa gång, då många inte får ut den rätta sötman, som frambringar slemmigheten hos detta makalösa bete. Jag önskar er alla lycka till med era kikärtor och samtidigt önskar jag er alla skitfiske!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.