tisdag 18 juli 2023

Fluorocarbonlinan, en lina som kräver lite omsorg!

Tänkte ta lite kring Fluorocarbonlinan och detta inlägg är för både er som precis går i tankarna att börja med denna typ av lina, men även för er som redan använder dessa linor. Som med det mesta,så finns det för-och nackdelar med FC-linan och jag ska nämna lite kring dessa.

Fördelarna är följande: 

FC-linan sjunker snabbt och lägger sig fint på bottnen, en del följer bottenkonturen på ett fint sätt, men tyvärr inte alla. Den är eller blir nästintill osynlig i vattnet, vilket är en fördel mot pressade Karpar mm. FC-linor har över lag en genomgående bra nötningstålighet.

Nackdelarna är följande:

Dessa linor är lite dyrare i inköp, dem kastar inte lika bra som vanlig mono, dem är lite fjädrande och det är lite olika med töjbarheten hos olika tillverkare och så samlar dem på sig en massa föroreningar från vattnen. Låter inte bra eller hur? Det finns dock stora fördelar genom att linan är osynlig och det finns hjälp att lösa alla nackdelar!

Tips innan fiskets början: 

Blöt din FC-lina innan du börjar fiska och kan du, så fäst linan i något stabilt och gå ut din tilltänkta längd på kasten och sträck ut linan, linan blir nu smidigare att kasta med och du får inga så kallade vindknyter under kasten.

Varning! Överfyll inte din spole med Fluorocarbonlina!
När du lägger på din FC-lina på dina rullar, så lägg spolen i vatten över natten och den blir smidig och lägger sig fint på spolarna. A word of varning är att du ska inte fylla upp dina spolar till spolens kant, lämna ett par millimeter kvar,då som sagt dessa linor är lite som en fjäder.
Dessa sätt i första ringen eller använd en tvättsvamp.
FC-linor har en förmåga att samla på sig olika föroreningar som alger och andra mikroskopiska saker från vattnet, som fastnar och efter några dagar blir linan synlig som en tvättlina och det vill vi inte ha eller hur?

Ett enkelt sätt att rengöra din FC-lina, är att veva in och kasta lite längre än där du fiskar och sen håller du en ren tvättsvamp mellan fingrarna och vevar in, gör detta ett par gånger och det är klart och linan är ren igen.

Ett annat sätt är att klippa/skära till en rund bit skumgummi, som man efter utkast, sätter i första spöringen och därefter vevar in och igen, gör detta ett par gånger och du får ett fint resultat och en ren lina som blir som en ny.

Sköt om din FC-lina och den håller länge.
Följer du bara dessa enkla råd, så har du din FC-lina i flera år, dem är tåliga, men behöver lite vård ibland. Mitt sista tips är att köper du en storspole med 1000 meter Fluorocarbonlina, så räcker denna längd gott och väl till tre stora rullar och när linan är använd och helt slut, så vänder du bara på den och använder den delen av linan, som låg längst in på spolen och som inte har används och så upprepar du samma procedur igen.

FC-linan har en liten förmåga att torka och vid extremt varma dagar kan du hänga en blöt handduk över rullarna under tiden man väntar på runnet. Man kan så klart över hälla lite vatten över spolarna och därigenom hälla dem smidiga. Jag går inte in på olika tillverkare, men kan verkligen rekommendera både Ridgemonkey och Gardners Fluorocarbonlinor. Det var vad jag hade i tankarna denna gång, sköt om din FC-lina och den håller länge. Skitfiske på er och ha en fortsatt god sommar!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.