tisdag 28 februari 2017

Hur ser din säsong ut?

Jag ställer nog en bra fråga till dig som läser detta! Har du allt klart inför den nya säsongen? Har du planer på hur du ska fiska, vilka vatten du ska besöka eller kanske utlandsresan? Är du förberedd in i minsta detalj eller håller du på för fullt att få ordning på grejerna?

Kul att ställa frågor och än mera roligt är det att ge er lite goa inspirerande bilder, som kan få vilken karpnörd sugen på fiske i vårsolen och den kommande sommaren. Min säsong är klar som vatten och nästan allt är klart, det fattas lite beten och det löser sig snart. 

Som det framgår av bilderna, så blir det ganska mycket smygande i buskarna, jag bara älskar detta, att stalka sina karpar och har du aldrig haft en riktig puls, så tycker jag du ska prova detta otroliga spännande sätt att fånga karp. Det kostar inte skjortan och det rör sig om lite grejer, men en stor portion tålamod och .... Jo lite svettig kan man faktiskt också bli..... och belönad med fina resultat!
Resting or watching you?
Ska börja med ett par bilder från min lekplats Linnéasjön, var toppfisken Halftail bör krypa över 13 kilo under året och det vore en kul grej att lura henne än en gång. Sen finns det ett gäng andra fiskar som börjar lägga på sig vikt och en del nya fjällisar som ger roliga fighter, men vikter kan bli bättre och det kommer med tiden.
Hur stor är den?
Jag har inget direkta mål från sjön annat än jag vill hälsa på sjön största Gräskarp, som jag bedömer bör ligga runt 16 - 17 kilo i nuläget. Jag har sett denna fisk flera gånger tillsammans med Gräskarp som jag har landat och den är betydligt större.

Sen hur jag ska lyckas, det vill tiden visa, Gräskarparna börjar ta Doggy och även bröd är jo ett bra bete tillsammans med Maskrosblomman, som man inte ska glömma och så har vi kalasfödan Tiger nutz, som de älskar. Så möjligheten finns, jag vet vart de befinner sig under året och resten är nog upp till mig och hoppet och min tålamod, är det sista som lämnar mig.
Side by side.
Black pool eller Svarte göl, här finns dessa som äter sida vid sida och den dagen gick det bra, men det finns stor karp som inte riktigt vill hänga med på karpfiskarnas noter. Flera har försökt och en del har fått på enstaka av dessa.

Det har tyvärr än så länge slutat med att fisken har avgått med segern i näckrosornas paradis eller sprängt lina eller andra cirkuskonster och där ska jag vara lite mera brutal i mitt tillvägagångssätt, fisk upp till 8-9 kilo räcker inte längre!
- Du kan inte ta mig!
Här ett par bilder från Barkeströmsdammen norr om stan, där sattes ut stor karp för ca 12-13 år sedan och ingen fiskar hårt nog för att få dem och jag tror att det rör sig om kopiösa mängder av naturlig föda och det gör det spännande.

Det fanns prat om att det fanns ett arrende, men mig veterligen betalades detta aldrig och jag strövar där ibland med mina Doggy och får en del fisk upp till 6,5 kilo, som än så länge är den största jag har fått och det vill jag ändra på i år.
Warzone!
Dem flesta fiskarna är mindre, mellan 2 - 4 kilo, som har satts ut på senare tid och dessa hittar man i varje område med sjunkna träd mm och var solen ligger på.

Det är tufft fiske, rena kriget, men man får planera det hela i förvägen och då landar man dem, det finns inget: - Du kan inte ta mig i min värld! Det finns alltid ett sätt att lura en hungrig varelse, så en stark lina, ett kort spö och en bra plan och kallt huvud, så går det vägen.
Så nära de kommer.
Lite stela och sakta rörelser, rätt klädsel och att ta bort alla ljusa föremål ( händer och ansikte) och vi kan komma dem så här nära! Egentligen kommer dem för nära ibland och man får flytta ut dem lite med beten, så man har dem rakt under toppöglan.

Jag tycker det är kul och spännande att först få dem så nära och man ser storlek och typ av karp och sedan flyttar man på dem med beten och får ner sin håv och sedan flyttar man dem tillbaka och man kan nu bestämma vilken firre man vill landa.
Gulp!
Den utvalda karpen tar betet och man krokar fisken och håller emot för kung och fosterland och drar den över håven, fisken har med andra ord, inte en suck och den är din!

Stel som en pinne av chock står den i håven och nästan krampar av chocken och det kan ta några minuter innan de så att säga vaknar och kan simma ut i frihet igen.

Om det är bra eller inte vet jag inte, men jag har fångat samma karp ett par dagar efter på annan plats och jag märker inget oroväckande, det är dock ända sättet att landa fisk på besvärliga och trånga ställen, som oftast inte är en fiskeplats, man hittar fisken på de mest igenväxta ställen runt vara vatten.
Under the Willow.
Man får leta och leta tills man hittar fisken, den befinner sig där den trivs, var det finns skydd, värme och kan du introducera lite beten där, så kommer det att hända, låter enkelt, men det är bara kalla fakta under vårsolens värmande strålar.

Ibland får man krypa upp en bit och kolla läget och se vad som finns. Man kan ha med sig lite floaters i fickan och komma dem ganska nära. Sen flyttar man ut fisken med lite beten och kryper ner till lite säkrare terräng.

Du har sett vad som finns och nu flyttar du tillbaka fisken med ytterligare lite beten och resten kan du redan, planen över landningen mm.

Jag vet att allt detta låter enkelt, det kan vara lite si och så i början av din stalkingkarriär, men övning gör mästare som man säger och med tiden lär du dig hur du ska göra och lärdomen om hur fisken rör sig och beter sig, den kan ingen ta ifrån dig, det är väldigt lärorikt att studera fisk och det har du med dig i framtiden, den så kallade erfarenheten.
- Vart kommer doften ifrån?
Ett par bilder från Kalmartrakten, fiskarna var tjuriga och tog inga större mängder floaters och på ett par ställen sprutande jag ren flavours eller om det var dip, direkt ut på ytan och alla grönsakerna. Det fanns nu en fin attraherande doft, men inget som kunde skrämma dem och framför allt inget att äta!

Jag tror att man på detta viset kan stimulera karparnas hunger eller nyfikenhet, såpass att de blir lite sugna och som bilden visar, så letade denna fjällis efter föda som inte fanns och det var så enkelt att lägga en liten Doggyimitation av krok och den tog detta `bete`direkt och än en gång hade man lyckats.
You see me and I see you!
Här står man och myser och väntar in solens värme, man har till och med gjord sig en större öppning för att kunna spana in konstiga rörelser eller andra faror och flyktvägen är klar!

Jag hann att ta bilden och sen sjönk fisken bara rakt ner och jag gick vidare och den kom upp igen i samma ställning, vilket jag såg från min plats i den närliggande buske. Jag började passera fisken som en vimsig turist och varje gång jag passerade, fick den 10 - 15 små Doggy och det skrämde den inte och efter ett tag började den äta i sitt lugna fina hål.

Min plan var redan klar, den skulle tas från sidan, den skulle få lite lina efter mothugget, så den kunde köra in sig i den lösa grönskan och få detta över ögonen och sen var den min och så blev det! Kan tillägga att det var tungt med en 7 kilos karp och 20 kilo spenat, men det gick.
Kurragömma!
Man får leta och titta noga i växtligheten, denna karp lekte antingen kurragömma eller Struts och att gömma sig på detta vis, det funkar inte, jag är inte blind, jag hittar dem!

Lite små Doggy som fick lite Hemp oil och sedan skakades dessa beten runt i lite musselpulver, detta fick den att backa lite och lyfta på huvudet och sen började den att ta för sig och det blev så enkelt, för enkelt att fånga den, men så är det ibland
Måltid på distans.
Ena fisken kan vara så enkel att fånga på grund av sin naivitet eller konkurrensen från andra artfränder och nästa karp du hittar försöker att ta dig i röven på alla möjliga sätt och lite till och jagh kan lova dig att de kan vara både smarta och hopplösa ibland och värst eller svårast är det om karpen är ensam på täppan.

Denna fjällis från Lennarts damm visade upp sig på styva linan och körde hela programmet om hur man lurar fiskaren och får gratis mat på kuppen och den körde det hela i repris flera gånger denna dag.

Det slutade med att när mina beten hade kommit en bra bit ut i dammen, då tog den mina beten saktare och jag märkta att den sänkte garden och avståndet gjorde att jag använde en Surfacecontroller och .... Ja ni kan nog gissa vem av oss som tog vem i röva.....

Jag hoppas du har planerat din säsong, resor, fiskevatten och alla grejerna, hoppas även att detta lilla inlägg gav dig lite inspiration och kanske en liten influens, att du kanske skulle smyga runt lite nu var solen snart kommer och det hela vaknar till liv?

måndag 27 februari 2017

Smältvatten = tuffa tider.

Ja det var inte så enkelt att få någon fisk och framför allt svårt att få någon karp. Inte ens gäddorna var på hugget och det var tufft fiske i det kalla vatten.

Gölen var till en början halvfull med is och denna smälte sedan undan och gav mig lite flera möjligheter, men det hjälpte inte. Jag fiskade även gädda samtidigt och mera om det kan du läsa på den bloggen.
Boiliemix för mäskning.
Jag hade mäskat med lite olika storlekar på boilies och ganska sparsamt och jag måste erkänna att adrenalinet steg när jag fick ett par bleeps och min lilla hangers sakta kröp mot klingan.
Pulsen lade sig snabbt igen när jag kände den stora tyngden från en slemmig 6 hektos braxen och mer än så blev det inte.
En bra passage för en vinterkarp.
Jag testade även en Zig - rigg på några ställen och här mellan dessa vassar lade jag ut 15-20 majskorn, men det ville sig inte och jag blankade big style.

Det gör inget, karparna har mat och jag fortsätter att ge dem lite varje dag och sen kommer jag tillbaka och då får man hoppas de har hittat mina godsaker och att man kan få ett run eller kanske två.

Vi får se vad som händer med vädret, lite bättre ska det väl bli och då gäller det sannerligen att passa på. Jag tänkte visa er lite kring hur man kan använda de så kallade kastdoppar som finns lite varstans i vårt avlånga land för karpfiske.
Biltemas kastdoppar i 35 grams version.
Jo jag vet Biltema... men dessa är faktisk väldigt bra för just karpfiske på ytan och på långa avstånd och priset är bra. I England kostar Kordas nästan 8 £ och för nästan samma pris fick jag 4 stycken på Biltema.
De finns i 2-pack, väger 35 gram och priset är 35 kronor, de flyter och kastar otroligt långt och du kan fiska med dem antingen glidande eller semi-fixed och det ska vi titta på här och nu.
Glidande för Gräskarp eller karp som tar sakta och försiktigt.
Jag fiska dessa glidande ibland, men som tidigare sagt, det är fiskens beteende som bestämmer hur jag ska göra för att få fisk i håven och på mattan.

Vid glidande använder jag ett lekande i storlek 11 och en liten 4 mm pärla, inget annat och fisken kan ta betet och gå med det tills jag krokar fisken och det fungera suveränt för karp och främst för Gräskarp. Gräskarpen är hårdare i munnen och man behöver kroka fisken, de krokar sig inte så värst ofta mot denna ska vi kalla den surfacecontroller.
Enkelt, effektivt och glidande
Här ser du hur du ska ha det när det ska vara glidande, din långa tafs med en loop i lekandet som är storlek 11, en 4 mm pärla och surfacekontrollern glider på huvudlinan, det blir inte enklare... Eh om fisken tillåter detta.
Loop med figure 8 knot.
Din loop med en figure 8 knot skapar en liten boom, som eliminerar trassel på tafsen och det är starkt nog får karpfiske och du kan enkelt byta ut tafsen mot en kortare eller längre.
Semi-fixed!
Samma procedur som det glidande, den enda skillnaden är att du har ett stopp på huvudlinan och allt är säkert för fisken och fisken krokar sig själv mot detta set-up.

4 mm pärla och ett flötestopp.
Trä på ett flötesstopp på huvudlinan, sedan en 4 mm pärla och därefter kontrollern, en ny 4 mm pärla och lekandet knyts fast och tafsen monteras och du är klar för fiske.

Se till att du kan flytta kontrollern på huvudlinan, så allt är säker för fisken om denne skulle gå fast och slita linan.

Kontrollern måste kunna släppa från huvudlinan i detta moment. Se till att kontrollern sitter tight mellan lekandet och ditt flötesstopp och sen är det bara att fiska.
Kordas Zig Magnet.
Använd en magnet för att styra din långa tafs innan utkastet, det går utan, men minsta vind och det blir jobbigt. En magnet gör livet så mycket lättare under fiske med dessa lätta beten och långa bångstyriga tafsar.
Skräm dem inte!
Kasta nu förbi fisken och veva sakta in ditt bete till fisken och håll koll på ditt krokbete hela tiden. Det kan vara svårt i tufft väder, men lite olja bland dina floaters och vattenytan lägger sig som en spegel och det gör det enklare för dig att se betet och oljan är attraktiv för fisken.

Se till att du stryker din tafs och de närmsta 10 meter av huvudlina med Vaselin, från kontrollern räknad, så allt flyter högt och det gör det lite svårare för karparna att se din lina, bland flugfisket finns det olika former av flytmedel som du  kan använda för dina Zigbugs mm.
Dansen kan börja!
Här en mysig bild från Rismåla göl, det var en fin varm sommarkväll och det blev flera karpar på lite avstånd. Innan dess hade de bara tagit lite då och då och väntat på att mina små Doggy skulle driva ut på säkert avstånd.
Det finns inga säkra avstånd längre med dessa välformade missiler på 35 gram, det kastar hur långt som helst och med rätt tafslängd.... Ja, jag tycker nästan synd om karparna.... Det är nästintill orättvist.

onsdag 22 februari 2017

Det är dax!

Jag har koll på läget och jag kunde ha fiskat redan igår, men det blev inte av på grund av olika saker som måste göras. Jag fick dock ut lite boilies på ett par tre ställen och i dag trodde jag att jag skulle kunna ägna eftermiddagen till lite fiske.

Det gick inget vidare det heller, då det kom två stora kollin med grejer från Metebolaget och jag passade på att ta mina bilder för senare recensioner och så måste man jo pilla och klämma lite också.

Jag har dock varit runt gölen och gett dem lite till och i morgon ska jag ge dem lite till under tiden jag fiskar efter gädda och fredagen går i karpfiskets tecken, oavsett vad! Måste ut, blir galen av att sitta hemma!

Suget efter fiske är stort på gränsen till en knarkares abstinensbesvär, så jag måste ut och ha lite syre och kanske lyckas med en karp under februari månad, jag hoppas på det.

Förväntningarna är inte så stora, det kommer in smältvatten i gölen från sjöarna uppströms i vattensystemet, men det finns en liten chans, om än liten och jag tar den.
Det gick snabbt med att tina upp så pass att jag kan placera ut tre riggar och jag vet att det kan gå lika fort och gölen är stängd av is igen. Det är inte riktigt vårväder än, men våren den kommer och det ser jag verkligen fram emot.

Hur det går med gäddorna, det får vi se på bloggen för denna art och händer det något carpy i morgon, så skriver jag lite, annars kommer det lite om min premiär så fort jag kan. Ha det gött!

tisdag 21 februari 2017

Dagens mix av frågor!

Det kommer frågor från er och det är roligt att ni har vaknat ur vinterdvalan, de flesta frågor kommer från ungdomar och de är inte bara karpfiskande ungdomar, de flesta fiskar lite av varje och det är bra, det ger erfarenhet och kött på benen.

Många frågor besvarar jag direkt via mejlen och en del tar jag med här tillsammans med lite bilder och alla är nöjda. I dag ska jag ta lite kring en fråga om riggar till gräskarp och jag visar er min. Det finns nog inga specifika riggar för just Gräskarp, inte mig veterligen, men det finns lite att tänka på, jämfört med en rigg som Karpen.
Säkerheten gör före allt!
Mitt lilla pappersgem är bara en extra säkerhet och det är även viktigt att tailrubbern sitter ganska löst och att man fukta det hela med saliv innan man trycker fast tailrubbers och det gäller alla tackel.
Min rigg för Gräskarp i sin helhet.
Riggen fiskas med beten som fodermajs eller tiger nuts och helst av all balanserad som en stapel med en bit kork mellan betena. Styvheten i riggen gör att allt rättas ut efter utkast och även när andra fiskar pillar och plocka i mitt krokbete. Det stora tunga 5 oz bly ser till att kroken får ett bra fäste i Gräskarpens hårde mun.
Inturned hookpoint och rörelse.
Kroken måste vara supervass och krokens utformning gör att när den väl har fått fäste, så släpper den inte. Lite rörlighet krävs och det lösas genom att jag trimma bort lite av den styva coatingen och den lilla bit av shrinktube gör att kroken snabbt hittar ett fäste i fiskens mun.
Till vänster en vanligt gem, till höger ett modifierat.
Jag fiskar sällan på längre avstånd under mitt fiske efter Gräskarp och  har därför inte behov av att blyet sitter fast ordentligt, så jag har trimmat bort lite på pappersgemet och det blir än lättare att bli av med blyet.
Fungerar väldigt bra och det är säkert för fisken.
Skulle blyet fastna i bottnen eller växtlighet, så dras gemet sönder eller så dras tailrubbern av och blyet försvinner och fisken är säker. Det är även betydligt lättare att drilla och landa en fisk som inte drar runt på ett tungt bly.

Ända nackdelen med pappersgemet är att det finns lite för mycket rörelse mellan riggen och blyet, men jag tror inte att det har någon större betydelse när det gäller Gräskarp, helst ska det inte vara något spel mellan rigg och bly och så snart kroken kommer i fiskens mun, ska kroken vända sig och blyets tyngd nagla fast fisken.
Sittdyna och Matta för 40 kronor på Jysk!
En del har inte råd med dyra unhooking mats och lösningen tills du får råd, är ett liggunderlag som kostade 40 kronor på Jysk och längden räcker till båda en matta och en sittdyna. Denna matta är lagom grön, är 180 cm lång och 50 cm bred.

Den har bra fäste för resårbanden som håller ihop det hela och det är en bra nödlösning på era problem. Jag kommer snart med en annan bra billig matta från Gardner Tackle, en lite mat som den heter, så den tittar vi på senare.
Bra och kraftig Pannlampa från Dollar Store.
Det samma gäller Pannlampor, alla har inte råd med dyra Petzl mm och en bra Pannlampa behöver inte kosta skjortan.

Denna hittade jag på Dollar Store för 30 kronor och det följer med tre stycken AAA - batterier. Lyset är bra och kraftigt och det finns tre lägen: helljus, halvljus och ett läge med blinkande lyse.
30 kronor och har tre lägen för ljus.
Lampan är mattsvart, har bra remmar och sitter väldigt bra på huvudet och den är framför allt lätt, väger endast 125 gram med batterier, lampan kan justeras så du får lyset där du behöver det.
Bivvytofflor, vinter och sommar.
Jag fick en fråga om bivytofflor, på bilden ser du mina, ett par trädgårdstofflor för vintern och vanliga för sommarfisket. Är det riktigt kallt ligger jag med innersulorna från mina Skee-tex Boots eller med ett par skor.
Liten skopa bra för mäskning nära land och från båt.
Vi slänger alldeles för mycket, vi lever i en slit och släng ålder och det är lite synd. Här blev en del av ett spöhandtag ett fint handtag till en mindre skopa och gängan kom från en gammal utsliten banksticks, så tänk efter innan du slänger saker, det kan komma till användning i framtiden.
Svarte göl, det rör på sig.
Fiskesuget gör sig påmind oftare och oftare och kanske börjar jag ser en ljusning på abstinensproblemet som växer. Black Pool mitt i centrum börjar än en gång öppna sig, men jag jag få chansen att få fiska ett par dagar?
Vill ha en öppning till vassen!
Allt jag behöver är en öppning ut till vassruggen, isen i kanten den fixar jag lätt och sen ut med lite beten, ett par bags och två spö..... Resten kanske Karparna löser eller inte, att bara få sitta bakom spöna vore så skönt.

Jag hoppas på mildväder.
Jag hoppas på mildväder, så man kan ha en liten fin premiär och chansen till en februarikarp, det hade onekligen varit roligt at lyckas med. Vi får se det finns några dagar kvar av månaden och kanske, kanske lyckas man....
Sovrum i Camofärg.
Jag går lite i tankarna att skaffa mig ett nytt sovrum, tycker min Nash är lite liten för säng och det andra man behöver ha med sig.

Denna brolly från Aqua är större  och ger lite mera skydd och jag gillar färgen, lite cool och väldig carpy och lite lär man väl försvinna i grönskan som komma skall?
Aqua Brolly i Woodlandcamo.
Jag ska fundera lite till och sen bestämma mig för den eller inte? Tyvärr säljs den utan stormsticks som ska vara 48 tum, men det har jag, så vi får se hur det blir. Tack för ordet!

söndag 19 februari 2017

Ligger dina riggar rätt?

Att hitta en ren plats för din rigg eller en hård fläck mitt på mjukbottnen eller bara kolla bottnen där du ser fisk rulla eller äta, Allt detta är intressant för oss fiskare och väldigt lärorikt och du ska skriva ner allt du hittar, det är bra att ha inför framtida besök vid respektive vatten.

De flesta av oss lägger inte mer tid på detta, utan oftast ser jag folk mäskar lite spridd med olika saker och sen kastar man ut sin rigg och ibland känner man faktiskt efter om riggen landade bra, alltså på hård botten och sen tar man nästa spö och gör likadant och detta kostar dig fisk!

Lägg ner lite extra tid på att göra det rätt och du skördar flera framgångar och du lär dig betydligt mera om bottnen, lär dig fiska rätt och till och med varför fisken befinner sig just där. Det bästa av allt är att du med tiden kan skapa dig en liten bibel för varje vatten och dess swims och du slipper en massa kastande mm som kan skrämma fisken från platsen.

Feature finding set-up.
Jag ska inte gå in på Feature finding, letande efter hård botten med sand eller grus och lodning av djup på platsen, det har jag redan gått genom på annan plats på bloggen. Det är dock så du börjar och när du hittar något intressant sätter du linan i linklippet och har rätt avstånd till platsen.

Measurering sticks och ditt noteringsblock.
Med linan i linklippet är det nu enkelt att få rätt linlängd på säg dem två spön du ska ha på din nya feature. Lägg spöet på marken och tryck ner två sticks i varje änden av spöet och lägg ditt sänke runt ena sticksen och nu lägger du varv efter varv (som du räknar) runt dina sticks tills det tar stopp i linklippet. Du vet du antal varv och sen är det bara att göra likadant med dina två spö som ska fiska på platsen och det blir rätt avstånd, du gör likadant med ditt Spodd/Spombspö.

Spomb/Spodd set-up.
Låt linan sitta kvar i linklippet på ditt Feature finder spö och lägg ut flötet på platsen igen och kolla en extra gång och när allt känns rätt låter du flötet stå i ytan och nu är det enkelt att Spodda eller Spomba ut beten på platsen, du har jo allt på rätt avstånd och det blir rätt och du fiskar effektivt.
Skriv ner allt du hittar, bra för framtiden!
Skriv ner allt du hittar, här är ett litet exempel med avstånd, bottentopografi, bakgrundsreferens, vad som fattas är djup, lite kring väder och vind och när du fiskade, fångstidspunkter.

Jo mera du får med, jo bättre och lättare blir det för dig i framtiden, bara att ta fram din lilla bok och kolla läget, bottnen har inte ändrad sig och med allt i boken, så går det fort att få fram rätt avstånd på både spodd och dina spö med riggar.

Du slipper att leta och en massa kastande och att veta att man ligger på en bra feature ger lugn i själen och man kan ägna sig åt annat. T ex titta efter fisk, bubblor, rörelser eller förbereda några riggar innan det brakar loss, var förberedd och ligg steget före fisken hela tiden.

lördag 18 februari 2017

Ytfiske och zigging.

Nu gott folk har vi kommit så långt att det är dags för dem olika metoderna vi kan använda oss av på ytan och under,  från dina fötter till avståndet som du klarar av att kasta. Vi har tittat på olika floaters och det kommer säkerligen flera med tiden och vi har tittat på diverse bugs, vilket skede för ca en vecka sen.

Nu ska vi titta på hur vi kan presentera krokbetet på bästa och effektivaste sätt och få lite fisk på mattan framöver. Vad som fattas i dag är frilinafisket, var du endast har kroken med dit bete på din huvudlina och det har jag visat 100 tals gånger, då det är den metod jag använder mest av alla.

Jag kan dock tillägga att fisket nära dig kräver tystnad, stealth och små lugna rörelser, använd dem rätta kläderna, använd omgivningen för att ta dig fram och göm alltid din lina över växtligheten, häng upp din lina i vassen eller tunna grenar, så endast krok och bete ligger på vattenytan, så är du på god väg, ligg steget före hela tiden, tänk och planera alltid hur du ska landa fisken i trånga swims mm.

Surfacecontroller.
Jag tror att Surfacecontrollern är det mest använda här i landet och dessa finns i flera storlekar och med olika tyngder. Du kan fiska med glidande eller semi-fixed, som på bilden.

Här har jag en fast Controller mellan 4 stycken större floatstopps och det går att kasta en  bra bit och det är säker för fisken och om controllern skulle fastna i något, så dras den av linan.

Jag gör alltid en loop med en figure 8 knut på mina tafsar och huvudlinan vid fiske med controllers, denna loop skapar en liten boom, så eliminerar trassel under kastet. I samma loop skarvar jag min tafs loop to loop så att säga och boomen blir som på bilden.

Mina tafsar görs alltid 2 meter långa till en början och jag har flera lindimensioner från 0,20 - 0,30mm allt från tunna braids, monos och fluorocarbonlina och självklart med olika krokstorlekar och olika beten.

Använd en magnet som håller din krok innan kastet ska ske, det är så lätt att det blir trassel i närmsta buske, du kan även lägga dit bete på en tallrik eller i en mugg. Tänk om man kunde få tag på den typen magneter som ABU hade på sina kastdobbar för flugfiske på 60 - talet, man satta fluga på magneten och när dobben landade på vattenytan, så släppte flugan och man fiskade som man gör i dag med den stora runda vattenfyllda kastkulorna. Det skulle verkligen underlätta problemet med långa tafsar.
Kordas Interceptor, bra för kortare avstånd.
Denna lilla Bolt Machine från Korda fungerar som kastvikt upp till 40 meter, längre ut och du ser den dåligt, man ser inte den orange färgen och den försvinner lätt på grund av färgen och Bolt effekten är lite så där.

Jag använder den endast som kastvikt och litar inte på Bolt effekten, utan stirrar på mitt krokbete hela tiden och krokar när det tas. Jag vet att Korda har ändrad färgen numera och kanske lite till? Finns i tre storlekar.
Nash Bolt Machine, Bra för långa avstånd.
Denna från Nash gör hela arbetet för dig, du kan lägga ut denna och lägga spöet på marken, frikoppla din spole och fisken krokar sig mot denna kastmissil från Nash.

Finns i flera storlekar och de kastat långt, lekandet i fören sitter lagom tight och det är semi-fixed och säkert för fisken. Man får med 5 olika färger foam, så du kan byta färgen så den passar dig och syns på olika avstånd.

Ska nämna att man kan avskilja kroppen från tuben på både denna och Kordas Bolt Machines och man behöver alltså inte knyta om tafs mm, om man vill ha större eller mindre kastvikt.

Lite om tafsarna! Jag börjar med en 2 meters längd och ser vad fisken tycker om detta. Ibland glider fisken bara runt och äter och det är bra, men ibland är det snabba takes och de spottar snabbt och ibland tas inte betet, utan fisken viker av precis innan och sen har vi allt däremellan.

På långa avstånd använder jag kikare för att se vad som händer, är det snabba takes, så kan en kortare tafs vara till hjälp och fisken krokar sig mot din tyngd, men det kan även vara krokstorleken som spökar och då får du gå ner i krokstorlek.

Använder man t ex väldigt små beten eller fisken endast plockar de minsta beten, så kan en liten bit kork på en Gardner Mugga storlek 12 vara rätta melodin, bara ett exempel hur det kan vara, ett annat exempel kan vara frilina med bröd och karpen suger i sig hela skiten, brödet och 4:an som du gömde i brödet, fisket är sååå härligt!
Zig-rig, Bra på alla djup och så långt du kan kasta.
Hur mycket det fiskas med Zigg-riggar, det vet jag inte, men jag vet att det är en otrolig effektiv metod under hela året, dock främst under den kalla årstiden, vår och försommar.

Karpen går inte vid bottnen hela livet, snarare tvärtom, den befinner sig där födan är och vart den trivs och det är där vi får leta upp den och fånga den och Zigg-riggen är till stor hjälp.

Man kan fiska med zigbugs på två sätt, det ena är med en justerbar rigg, var ett flöte håller upp hela riggen och du justera djupet på din rulle och så har vi riggen som jag visar dig i dag, den fasta zig - riggen, kan vi kalla den så?

Tafsen monteras i en Quick change swivel och en rig sleeve dras över och håller fast min loop och samtidigt elimineras trassel på grund av rig sleevens styvhet. Nappet på Zig -rigs är oftast bara ett par bleeps, bara ta spöet, fisken sitter där redan.

Använd stora bly, minst 3 oz och fiska med så tight lina till blyet du kan och använd en tung indikator på din lina, så du verkligen ser och hör nappet, beten har jag visat dig och det är bara att göra några bugs och ge dig ut.

Du kollar djupet på platsen och säg att det är 3 meter djup för enkelhetens skuld och du har tre spö med dig. ett spö fiskar du med en tafs på 290 cm, betet står 10 cm under vattenytan, nästa bete fiskar du på 2 meters djup, alltså en meter under ytan och det sista spö fiskas med betet 1,5 meter över bottnen. Tänk på att Zigbugs är ett killerbete som en vanlig pop - up, alltså 1-3 cm över bottnen också.

Finns det fisk, så visar det sig ganska snabbt vilket djup de befinner sig på och du ändra alla tafsar till detta djup. En lös spoddmix med cloudeffekt, dessa moln av dofter mm brukar dra till sig fisk och det finns numera ganska många up and down mixer, var mindre partiklar fara upp och ner i vattnet och lockar till sig fisk.

Ett tips här är vanligt vit eller brunt ströbröd, mald hampa, krossat burkmajs som blandas ner i 2 liter mjölk och tillsätt gärna lite chockladpulver, där får du moln och fram fisken, jag lovar! Det finns även löjmäsk att tillgå, som skapar et mäskmoln som hänger länge i vattnet.

Ska även tillägga att en zig - rig kan även fiskas lite överdjupt, du har alltså betet liggande på ytan eller precis i ytan och fisken krokas mot det tunga bly som ligger på bottnen. OBS! Se alltid till att du kan skaka loss ditt bly, det måste kunna släppa från leadclippet!

Sen kommer den härliga drillningen på zig - riggen, du fiskade med en 4 meters tafs på 6 meters djup, blyet sitter kvar och hur ska man håva? Tänk lite innan du börjar fiska eller var två som fiskar, är det för djupt, så använd en justerbar zig - rig, det gör livet så mycket lättare när du ska håva fisken från djupa vatten. Glöm inte kikaren och dina polariserande glasögon! Skitfiske!

fredag 17 februari 2017

Billiga Floaters som ger fisk!

Jag har hittat en del bra och billiga katt och hundfoder som passar bra för fiske och som karparna verkligen gillar. Det är jo så som med alla andra metoder att man ibland får ändra sina beten, men bara om det behövs, annars inte.

Man ska aldrig reparera något som inte är sönder, men jag börjar känna att en del fisk har lärt sig två saker kring mina vanliga Doggy, de är väldig goda och samtidigt väldigt farliga och jag tror på en liten ändring redan nu till våren.

Ätande fisk, en vacker syn i alla vatten.
Jag säger inte att Doggy har slutat fungera, det kommer alltid att fungera i alla vatten, men jag ska blanda upp mina Doggy med andra beten som har andra former, doft och smak och på det viset ligga steget före eller helst två steg om det går.

Jo flera dofter, smaker och färger, samt storlekar du har på dina Floaters, jo bättre är det, det blir svårare för karpen att urskilja ditt krokbete och vi kan jo göra eller köpa krokbeten som passar in i det hela, allt för att lyckas.
4 kilo Kyckling och Oxköttfoder som karpen gillar.
Denna 4 kilos säck från First Price hittar du hos Willys och ICA-Kvantum för ca 50 kronor och det priset är helt okay.

Det rör sig om Kyckling och Oxkött och doften är fin och karparna gillar dessa bitar, så det hamnade i min tunna.
Enkla att imitera med en bit kork.
De är i ungefär samma storlek som stora Doggy, men bara hälften så höga och de har en platt undersida, så man kan enkelt limma fast dem på kroken.

Jag rekommenderar dig dock att skära till en bit kork i samma storlek och så slipper du sitta och klistra, bara vänta tills fisken äter med förtroende och lägg ut dit korkbete, det kommer att tas, fisken märker ingen skillnad.
1,75 kilo Floaters med fisk och räkor.
Mjau, är ett annat bra och billigt foder som innehåller både fisk och räkor. doften är fin och karparna älskar dessa små bitar.

1,75 kilo på Dollar Store och du får betala 30 kronor för denna påse och det är et bra pris och ett bra köp, som får igång karparna.
Använd en Spomb för att få ut dem!
Både Mjau och First Price fodret är platta i formen och de är svåra att få ut på större avstånd med en katapult och jag rekommenderar dig att använda en Spomb eller låta dem driva ut med vinden om en Spomb skulle skrämma fisken, som du har framför dig.
Storleken på Mjau, liten och naggande god.
Här ser du storleken och en enkel imitation skulle kunna vara en halv korkboll, som man har för tillverkning av egna pop -ups, jag skär till den i rätt storlek och ingen karp har märkt någon skillnad än så länge, men det kanske kommer?

Jag kommer dem närmsta dagarna att gå genom hur du använder Surfacecontrollers och Bolt Machines mm på bästa sätt, krokstorlek, tafslängden ( fiskens beteende bestämmer den åt mig) Lovely!
Confidence feeding!
I min egen blandning finns 5-6 olika foder som är blandade just för att karpen inte ska präglas på ett bete eller undvika något, det gäller att få dem att äta med konkurrens av sina artfränder, garden sänks då under sin iver att få mat och det blir så mycket lättare att få sina takes och fisk på mattan.

Så jag kommer att gå genom detta från jag kommer till vattnet och vidare till fisken är landat, allt du behöver göra är att hänga med och du kommer snabbt att inse att vi behöver inte tonsvis med grejer eller ha lång ledighet för att fånga karp.

Alla har inte råd med en full utrustning med larm, 3 spö, pod och Bivvy och alla har inte tiden, men alla kan skaffa sig ett spö, håv, matta och en hink med billiga beten och man kan ta ett par timmar efter jobbet för att fiska. So stay tuned my man!